3D-printing ingezet voor ondersteuning echografie

di 13 december 2016 - 12:58
Nieuws

De Eindhovense startup Usono gebruikt 3D-printen voor het ontwikkelen van wat het noemt ‘slimme en gebruikersvriendelijke’ echografieproducten. Met de gepatenteerde 3D geprinte ProbeFix kan echografie langdurig en dynamisch ingezet worden bij cardiologie en op de intensive care.

Bij een stressecho (cardiologie) worden voortdurend echografieopnames van het hart gemaakt. Op de Intensive Care kan met de ProbeFix het hart gemonitord worden en echografie ook voor langere duur worden ingezet. In beide gevallen heeft de hulpverlener normaliter één hand nodig om het echo-apparaat vast te houden. Met de ProbeFix wordt de patiënt langdurig gemonitord en heeft de medisch specialist de handen vrij. Inmiddels wordt in zes ziekenhuizen gewerkt met het handsfree echo-apparaat.

Snel, goedkoper, hoge kwaliteit

Usono ontwikkelde de ProbeFix-modellen met behulp van 3D printen. Victor Donker, COO van Usono, stelt dat 3D-printen er voor heeft gezorgd dat het product snel en relatief goedkoop gebruikt kon worden en dat Usono met high quality prototypes gebruiker kan bedienen.

Met verstelbare bevestigingsband en de houder van de ProbeFix kan een echografie-apparaat op het lichaam worden gefixeerd en heeft de hulpverlener de handen vrij. Dit werkt efficiënter, vermindert de kans op RSI-klachten en creëert nieuwe mogelijkheden.

Wat die mogelijkheden dan onder meer zijn? De fixatie zorgt er onder meer voor dat organen en spieren stabiel en langer in beeld gebracht kunnen worden. Zo wordt het beeld van de hartkleppen nauwkeuriger weergegeven.

Uitbreiding toepassingsmogelijkheden

De ProbeFix wordt nu voornamelijk ingezet op cardiologieafdelingen, radiologie en op de intensive care. In een latere fase zullen ook fysiotherapeuten en sportartsen ermee kunnen werken, verwacht Usono-COO Donkers. Usono onderzoekt en ontwikkelt samen met onder meer de TU/e toekomstige toepassingen van dynamische echografie. Voor alle ontwikkelingen heeft Usono momenteel een soort crowdfunding campagne om budget op te halen.

Usono is opgericht door drie alumni van de Technische Universiteit Eindhoven: Victor Donker (COO), Benjamin Tchang (CEO) en Jori Verbeek (CTO). De business case is gevalideerd tijdens het acceleratorprogramma HighTechXL op de High Tech Campus in Eindhoven. Usono werkt nu al samen met UMC Utrecht, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Rijnstate Arnhem, Maxima Medisch Centrum Veldhoven, Erasmus MC Rotterdam en Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

###USONO###



Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!