Over twee weken krijgen de eerste kandidaat-deelnemers van MedMij het certificaat uitgereikt dat hen het recht geeft om een MedMij-stempel op hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te zetten. Dat vertelde Ronald Gorter, kersverse voorzitter van het bestuur van de MedMij-stichting, tijdens een speech op de Openingsmanifestatie van ICT&health op 21 januari.
“Ik had graag de eerste certificaten vandaag willen uitreiken,” vertelde Gorter, “maar dat is helaas net niet gelukt. Gorter, per 1 januari samen met Theo Hooghiemstra (als expert bestuurder)
aangetreden, liet verder weten dat zich in totaal 84 kandidaat-deelnemers hebben aangemeld. Daaronder zullen ook leveranciers zitten van informatiesystemen voor zorgaanbieders.
MedMij-Stempel
Recent maakte
MedMij bekend dat zich 60 leveranciers van PGO’s als kandidaat-deelnemer hadden aangemeld, plus 12 ICT-leveranciers. Van vier deelnemers werd gezegd dat ze al de acceptatie- en kwalificatietesten aan het doorlopen waren om volwaardig deelnemer te worden. Het MedMij-stempel betekent dat de PGO’s volledig voldoen aan het afspraken- en standaardenstelsel van MedMij 1.1.
“We hebben bewust niet voor het Estse model gekozen, een PGO vanuit overheid,” aldus Gorter. "We willen dat er voor iedereen eigen soort PGO is. Iemand die diabetes heeft, kan behoefte hebben aan een PGO met een ander soort functionaliteit dan iemand die geen chronische ziekte heeft.” Gorter vergeleek het afsprakenstelsel verder met betaalsysteem Ideal. De aangesloten banken zijn dan de zorgaanbieders met hun informatiesystemen, de PGO’s de website waar je op betaalt.
Tijdelijke subsidieregeling
Een tijdelijke subsidieregeling voor leveranciers van PGO’s ging op 1 augustus van start om er voor te zorgen dat persoonlijke gezondheidsomgevingen die aan MedMij-standaarden voldoen, sneller op de markt komen. Er is de komende drie jaar 4 miljoen euro beschikbaar, met een maximum van 160.000 euro per aanvrager. Al in de eerste uren na het openstellen van de subsidieregeling op 1 augustus was het plafond bereikt. Tijdens een breakoutsessie refereerde een vertegenwoordiger van MedMij aan een nieuwe subsidieregeling vanuit de overheid die op korte termijn bekend gemaakt zou worden.
MedMij stelt dat het de komende maanden zorgaanbieders wil helpen hun ICT-systemen klaar te maken om informatie uit te kunnen wisselen met gecertificeerde PGO’s. Eerder in januari vond er al een
gecontroleerde livegang plaats. EPD-leverancier ChipSoft en de Reinier Haga Groep (Zuid-Holland) toonden toen in een praktijktest van testprogramma PROVES aan dat gegevens ontsluiten van een ziekenhuis naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) werkt zoals het MedMij-programma het beschrijft.
Medische informatie opvragen
In totaal vinden
er dit jaar drie gecontroleerde livegangen plaats om in de praktijk MedMij 1.1 te testen. Uiterlijk vanaf 2020 moet elke Nederlander vanuit een PGO in staat zijn om medische informatie uit elk dossier op te vragen.