Betrokken patiënt door digitale rehabilitatie

24 oktober 2017
E-Health_picture
eHealth
Blog

Door telecom op een handige manier in te zetten in de gezondheidszorg, kan e-health tot een hoger niveau getild worden en daarmee worden niet alleen kosten bespaard, maar ook mensenlevens gered. Zo lanceerde het bedrijf Biomouv recent een individueel aanpasbaar bewegingsschema, in samenwerking met Orange. Het programma richt zich op borstkankerpatiënten in Lyon. Dergelijke oplossingen verrijken de relatie tussen patiënten en professionals in de gezondheidszorg. Door: Allyson Kilbrai, Global Communications Manager bij Orange Healthcare

Biomouv is een start-up uit Montpellier. Met behulp van AI maakt Biomouv persoonlijke revalidatieschema’s voor patiënten die leiden aan chronische ziektes. Deze schema’s zorgen ervoor dat de revalidatie in meerde instellingen plaats kan vinden, via telerevalidatie. Door het voor ziekenhuizen en zorginstellingen makkelijker te maken om revalidatieschema’s onderling te delen via telerevalidatie, wordt het uitzicht van de patiënt uiteindelijk verbeterd en kunnen toekomstige dure behandelingen worden voorkomen.

Monitoren van chronische ziekte is essentieel

Het managen van behandelingen bij chronische ziektes, door de patiënt veelvuldig te monitoren, zorgt ervoor dat complicaties kunnen worden voorkomen. Patiënten met chronische ziektes moeten hun eigen toestand constant in de gaten houden, om zo hun ziekte stabiel en controleerbaar te houden. Uit onderzoek blijkt dat het in de gaten houden van de ziekte, door het ziektebeeld te monitoren en de patiënt te screenen en aan de hand hiervan te behandelen, economisch gezien goede investeringen zijn.

Kosten van ziektes

Volgens de World Health Organisation (WHO) sterven er jaarlijks ongeveer 40 miljoen mensen, 70 procent van alle sterfgevallen wereldwijd, aan chronische of niet-overdraagbare ziektes (NCD’s). Deze NCD’s bestaan voornamelijk uit cardiovasculaire ziektes (bijvoorbeeld hartaanvallen), kankers, chronische ademhalingsziektes (bijvoorbeeld astma) en diabetes. De economische schade veroorzaakt door deze chronische ziektes blijft moeilijk vast te stellen, maar de beschikbare cijfers zijn onthutsend. Uit een recent onderzoek van RTI International voor het Amerikaanse Hartfonds blijkt dat alleen de kosten van cardiovasculaire ziektes in de V.S. al meer dan 1 biljoen dollar zullen bedragen in 2035.

Internet of Things

De door Biomouv ontwikkelde oplossing bestaat uit meer dan 200 configureerbare parameters, die samenkomen in een gepersonaliseerd revalidatieplan dat aansluit bij de pathologie, doelen, voorkeuren en het profiel van de patiënt. Ook onderdeel van het plan zijn:

•    Real-time bewegingsschema’s
•    Een gespecialiseerd voedingsschema
•    Terugkerende tests om vooruitgang te meten

Data gebaseerd op belangrijke biomarkers wordt verzameld door verbonden sensoren en meters (bloeddrukmeters, hartslagmeters, oxymeters etc.). Deze data wordt vervolgens geanalyseerd om zo de patiënt doelgerichte fysiologische resultaten te kunnen bieden en opgeslagen in overeenstemming met huidige privacywetgeving. Het product communiceert vervolgens met apparaten in de sportschool om zo de lichamelijke activiteit van een patiënt te kunnen monitoren. Deze data kan vervolgens door de patiënt en zijn verzorgers worden ingezien via een applicatie op hun telefoon, tablet of computer.

Door: Allyson Kilbrai | Global Communications Manager at Orange