E-health Nederland en Rusland: ‘Technologie als instrument’

di 10 mei 2016 - 09:55
Nieuws

Nederland en Rusland hebben diverse gemeenschappelijke uitdagingen in de sfeer van e-health. In het licht van deze uitdagingen, specifiek de stijging van het aantal chronisch zieken, staan vraagstukken als preventie, het reduceren van zorgkosten en zelfmanagement van patiënten centraal. Beide landen zijn van mening dat geïntegreerde zorg en het betrekken van de patiënt nodig zijn om huidige en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg aan te kunnen pakken. E-health technologie wordt daarbij gezien als een instrument, niet als een oplossing.

Dit was één van de conclusies van het evenement ‘e-health initiatives in Russia and the Netherlands,
towards patient-centred care’. Dit netwerkevenement, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Moskou, in samenwerking met het ministerie van Gezondheid van de Russische Federatie, de ‘Skolkovo Foundation’ en de nationale onderzoeksuniversiteit ‘Higher School of Economics’, vond plaats op 25 april in Moskou.

Zowel vanuit Nederland als Rusland was er veel belangstelling: ongeveer 80 personen namen deel, uit de gehele zorgketen: beleidsmakers (federaal en regionaal), wetenschappers, bedrijven en vertegenwoordigers van de beroepsgroep.

Ook vanuit de Russische regio’s Tatarstan en Tomsk namen vertegenwoordigers deel.  Geïnspireerd door het evenement TEDxBinnenhof, was gekozen voor een pitching-formule. Drie professoren, van Raboud Universiteit Nijmegen, UMC Utrecht en “the Higher School of Economics” pitchten het wetenschappelijke perspectief op e-health: Prof. Bas Bloem (Radboud) presenteerde ‘ParkinsonNet’. prof. Nick Guldemond (Utrecht) illustreerde aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe Nederlandse zorginstellingen tot een geïntegreerde aanpak komen en Prof. Petr Kuznetsov (HSE) bracht een idee voor een virtueel ziekenhuis en contactcentra.

Tijdens de tweede ronde stond het bedrijfsleven centraal, waarbij twee Russische startups, Semantic Hub & Telebiomet en twee Nederlandse bedrijven, Philips en Portavita concrete technologische oplossingen presenteerden. Van beide kanten kwam de oproep om aandacht te besteden aan het integreren en structureren van alle (big) data die rondgaan in de zorgwereld. Ook werd tijdens dit onderdeel de link gelegd met het Russische innovatiebeleid, de ‘National Technology Strategy’. Deze high-tech-strategie omvat een specifieke aanpak voor gepersonaliseerde geneeskunde, genaamd ‘HealthNet’.  

De bijeenkomst vond plaats in het kader van de bilaterale gezondheid werkgroep. Ondanks de complexe politieke situatie is ‘Life Sciences and Health’ een van de belangrijkste thema’s in de bilaterale relatie tussen Nederland en de Russische Federatie. Van beide kanten is het belang uitgesproken om de krachten te bundelen voor slimme oplossingen voor duurzame gezondheidszorg, waarin de patiënt centraal staat. Het bovenstaande evenement vormt dan ook de start voor een structurele samenwerking tussen Nederland en Rusland op het gebied van e-health. Rusland staat open voor uitwisseling van kennis met Nederland en voor eventuele gezamenlijke projecten op dit terrein om zo meer van elkaar te leren. De Russische interesse ligt met name bij de IT-architectuur voor e-health, elektronische patiëntendossiers, volgsystemen voor geneesmiddelen, en systeemoplossingen voor zorg op afstand.

In juni 2016 staan twee evenementen gepland waarin veel aandacht zal zijn voor e-health. In Nederland organiseert het Ministerie van VWS, als onderdeel van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, samen met de Europese Commissie en HIMMS Europe van 8-10 juni de ‘E-health week’.

In Moskou wordt op 2 en 3 juni de ‘Start Up Village’ van Skolkovo Innovation Center gehouden, de grootste conferentie voor hightech startups in Rusland en omstreken


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!