Eerste Nederlanders met onderhuidse glucosesensor van Roche een feit

vr 17 maart 2017 - 10:26
Nieuws

Drie mensen met diabetes kregen afgelopen week als eerste Nederlanders de Eversense onderhuidse glucosesensor van Roche geïmplanteerd. Het Eversense CGM systeem is volgens de leverancier op dit moment de enige implanteerbare sensor die continu glucose meet (CGM). De sensor meet tot 90 dagen lang glucosewaarden.

Het systeem wordt in eerste instantie in twee behandelcentra aan een klein aantal mensen met diabetes aangeboden. Het Eversense CGM systeem wordt in Nederland op de markt gebracht door Roche Diabetes Care. Op donderdag 9 maart is de sensor met een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm bij de drie patiënten ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender die op de bovenarm wordt gedragen.

Glucosegegevens en -trends zijn af te lezen met behulp van de Eversense app op een smartphone. Daarnaast geven zowel de zender als de smartphone app een signaal af wanneer de glucosespiegel te hoog of te laag is. Dankzij deze mogelijkheden hebben mensen met diabetes 24 uur per dag realtime inzicht in de glucosespiegel en kunnen o.a. nachtelijke hypo’s beter worden herkend.

Het Eversense CGM systeem van Senseonics biedt tot 90 dagen inzicht in glucosewaarden, zonder noodzaak om de sensor wekelijks te vervangen of om een extra ontvanger te gebruiken. Roche trekt een vergelijking  met niet-implanteerbare CGM systemen die momenteel op de markt zijn. Die kunnen volgens de leverancier 7 dagen controleren.

Continue glucosemonitoring helpt mensen met diabetes om beter en met meer zelfvertrouwen om te gaan met hun diabetes. Het onderhuidse Eversense CGM systeem geeft daarnaast meer flexibiliteit en discretie, zo stelt Roche.

Continue controle vermindert hypo’s

Wearables en sensors worden steeds vaker ingezet voor medische doeleinden. Zij kunnen beter monitoren wat de bloedsuikerwaardes zijn van diabetici dan dat men dit zelf kan via controle door bloed te prikken. Uit onderzoek van het VUmc bleek in september 2016 dat continue controle bij diabetes type 1 patiënten leidt tot veel minder risico’s op ernstige hypo’s.

Continue glucose monitoring verlaagt het risico fors op lage bloedsuikerwaardes - ernstige hypoglykemieën - bij patiënten die deze hypoglykemieën doorgaans niet voelen aankomen. Deze methode werkt beter dan vingerprikken. Het risico zou tot ruim 50 procent verlaagd worden door een continue glucose monitor toe te passen.

Dr. Erik H. Serné van het VUmc coördineerde de studie naar het effect van continue glucose monitoring. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een diabetescongres in München en in het tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology. Volgens Dr. Serné voelt een kwart van de volwassen patiënten met type 1 diabetes hypoglykemieën niet aankomen. Dit verhoogt het risico op ernstige hypo’s sterk. Hierbij is de bloedsuikerwaarde dusdanig laag dat een patiënt dit zelf niet meer kan behandelen en hulp nodig heeft van anderen.

“We hebben bij het Diabetescentrum van VUmc nu voor het eerst aangetoond dat een continue glucosemeter met een waarschuwend alarm het risico op ernstige hypo's met ruim 50 procent halveert bij patiënten die deze doorgaans niet voelen aankomen.”

Roche: CGM doorbraak

De continue controle van glucose (CGM) wordt volgens Roche als een van de belangrijkste doorbraken in diabetesmanagement gezien van de afgelopen jaren. Mensen met diabetes die insuline gebruiken, krijgen zo belangrijke aanvullende informatie, waarmee zij tot een optimale glykemische regulering kunnen komen en waardoor ook het risico op zowel ernstige hypo- en hyperglykemie kan worden verkleind.

CGM systemen-lezen regelmatig de glucosespiegel via een kleine sensor die onder de huid wordt ingebracht en die de glucose meet in het interstitieel vocht. Het voordeel van CGM is dat het gedurende de dag realtime praktisch inzicht geeft in patronen en trends in de glucosespiegel. CGM systemen kunnen zo worden geprogrammeerd dat de gebruiker wordt gewaarschuwd als zijn/haar glucosespiegel te laag of te hoog is.

Roche levert farmaceutische producten en diagnostica en richt zich steeds meer op gepersonaliseerde gezondheidszorg– de juiste behandeling voor elke patiënt op de best mogelijke manier. De Roche Groep, met hoofdkwartier in Basel, Zwitserland, is actief in meer dan 100 landen. In 2016 heeft Roche 9,9 miljard geïnvesteerd in R&D. Roche Diabetes Care levert bloedglucosemeters en diabetes management systemen en services onder het merk Accu-Chek.