Hoe gezond is uw huis? - Nieuwsoverzicht van 18 november

wo 18 november 2015 - 09:24
Beagle
Innovatie
Nieuws

Vandaag verder: Uw nickname verraad uw persoonlijkheid - Griepprik via Uber - Grip op Reuma - Deel dit via uw favoriete Social Media met #eHealth en #icthealth

Hoe gezond is uw huis?

Meetapparatuur in huis is tot nu toe vaak gericht op temperatuur of veiligheid (rookmelders, koolmonoxidemelders), maar niet op gezondheid. Omdat we veel tijd binnen doorbrengen, biedt het bedrijf Beaglesense via Kickstarter sensoren aan die meten of uw huis (of kantoor) een gezonde omgeving is. De sensoren meten de luchtvochtigheid, de luchtkwaliteit, de hoeveelheid licht en de hoeveelheid geluid binnen én buiten. Op uw Smartphone, Tablet of PC kunt u vervolgens de resultaten aflezen.  Behalve het aanbod op Kickstarter, heeft Beagle ook een programma gericht op kinderen. Dit is het Young Innovators Program, waarbij het bedrijf 150.000 sensoren beschikbaar stelt aan scholen, zodat kinderen kunnen leren hoe de sensoren meten en data verwerken. Het aanbod op Kickstarter staat nog drie dagen open, op dit moment zijn is het bedrijf over de helft van het gestelde doel.   

Uw nickname verraad uw persoonlijkheid

In de toekomst kunnen aandoeningen zoals autisme, antisociale persoonlijkheidsstoornissen of verslavingsgevoeligheid mogelijk worden afgeleid uit data die verzameld wordt bij videogames. Zelfs de nickname die iemand kiest, verraad al veel over zijn persoonlijkheid. Dat melden onderzoekers van de afdeling psychologie van de universiteit van York. De onderzoekers onderzochten geanonimiseerde data uit het online oorlogsspel League of Legends. Van de makers van dit spel kregen ze 500.000 datapunten, waaronder de nickname, spelgedrag en reacties van andere gamers - die kunnen na het spelen Honour en Report feedback geven.  De onderzoekers zagen dat als een nickname een scheldwoord of antisociale uitdrukking bevat, de speler de neiging heeft tot antisociaal gedrag in het spel. Het omgekeerde bleek overigens ook: spelers die elkaar helpen of bijvoorbeeld leiderschap tonen, bleken vaker een 'positieve' nickname te hebben. U kunt het onderzoek zelf nalezen in Computers in Human Behavior (Open access). 

Griepprik via Uber

Taxidienst Uber biedt morgen een dag de mogelijkheid om voor tien dollar een griepprik thuisbezorgd te krijgen. Een verpleegkundige komt naar het opgegeven adres en geeft daar zoveel prikken als nodig - zonder meerprijs.  Uber biedt deze service alleen in de VS aan, in een beperkt aantal steden (zie onderaan). Vorig jaar begon Uber met het bieden van deze service in Boston, New York, Washington en Chicago. Toen werden tweeduizend mensen gevaccineerd. Dit jaar mikt het bedrijf op tienduizend vaccinaties. Met deze extra service bereikt het bedrijf juist mensen die zich normaal niet zouden laten vaccineren. Vorig jaar gaf tachtig procent van de gebruikers aan dat ze zich zonder deze service niet hadden laten inenten.

Grip op Reuma dankzij App

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC heeft een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de Reuma App. De App werd ontwikkeld samen met patiënten. Met de App krijgen patiënten gepersonaliseerde informatie waardoor ze grip krijgen op de ziekte.   De Reuma App stelt vragen over onderwerpen die patiënten zelf kiezen, zoals over bewegen, werk, medicatie of pijn. Op basis van hun antwoorden krijgen de patiënten informatie en praktische tips. Hierdoor kunnen ze makkelijker met hun ziekte omgaan. De App heeft ook een uitgebreid logboek waarin patiënten zien hoe het met hun ziekteverloop gaat. Elke dag kan de patiënt aangeven hoe hij zich voelt en als hij wil een vragenlijst invullen over zijn of haar functioneren met reuma. De patiënt krijgt zo meer inzicht ion het verloop van zijn ziekte. "Patiënten willen grip op hun gezondheid. Onze innovaties zijn hierop gericht. De Reuma App is een goed voorbeeld van een zelfmanagementtool", vertelt prof. dr. Mieke Hazes, hoogleraar en afdelingshoofd Reumatologie. "Met de Reuma App zijn patiënten meer betrokken bij hun behandeling en krijgen ze meer kennis over de ziekte. Zo gaan ze bijvoorbeeld beter voorbereid het gesprek met de arts in. In samenspraak met de patiënt kunnen we dan sneller tot een meer passende behandeling komen."  U kunt de App hier of in de store van uw telefoon downloaden.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!