Israël pompt honderden miljoenen in digitaliseren zorg

vr 30 maart 2018 - 12:20
Israel
Innovatie
Nieuws

Israël investeert in totaal één miljard shekel, omgerekend zo’n 230 miljoen euro, in het digitaliseren van de persoonlijke gezondheidsdossiers van zijn circa negen miljoen inwoners. Op basis van de digitale informatie moeten nieuwe oplossingen en medicijnen worden ontwikkeld, schrijft Bloomberg deze week.

De Israëlische overheid werkt voor deze exercitie samen met het Duitse softwarebedrijf SAP, dat de data van vrijwilligers zal gaan verzamelen op basis waarvan een database zal worden gebouwd die toegankelijk is voor wetenschappers en buitenlandse healthcare-bedrijven. De bedoeling is dat Big Data uiteindelijk zal leiden tot de ontwikkeling van preventieve geneesmiddelen en gepersonaliseerde zorg. Netanyahu sprak volgens The Jerusalem Post al in januari, tijdens het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) met Bill McDermott, CEO van SAP, over de plannen voor een omvangrijke, digitale medische database.

Israël: leidende positie in digital health

Israëlische artsen verzamelden de voorbije jaren binnen het project Mosaic grote hoeveelheden medische data op verschillende digitale platformen en hiermee kunnen zij data onderzoeken van 98 procent van de inwoners van het land. De overheid hoopt met het plan buitenlandse investeerders aan te trekken en partnerships met lokale bedrijven te stimuleren. In een toelichting noemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de medische database een ‘enorme asset’ en volgens hem zou er vanuit het buitenland al grote interesse zijn. Namen noemde hij echter niet. Netanyahu probeert Israël al jaren naar voren te schuiven als één van de leidende naties op het gebied van digital healthcare. Israël geldt op wereldwijd niveau tot één van de technologisch geavanceerde landen met een bloeiende healthtech-sector. Waren er in 2005 nog 65 bedrijven actief in digital health, in 2016 waren dit er al meer dan 400. Niet alleen telt het land een relatief groot aantal digital health start-ups, maar ook gevestigde namen als Philips en IBM bepalen er de markt.