De Amerikaanse Mayo Clinic gebruikt 3D-technologie al sinds 2008, toen artsen het gebruikten om een Siamese tweeling te scheiden. Sinds 2008 is de technologie naar alle specialismes van de non-profit medische hulpverlenings- en onderzoeksgroep doorgesijpeld. De organisatie gebruikt de technologie nu op alle vlakken van medische zorg, waaronder het onderwijzen van patiënten en chirurgen.
De Mayo Clinic staat constant bovenaan de ranglijst van ziekenhuizen. Het specialiseert zich in de geïntegreerde diagnose en behandeling van medisch specialistische zorg; voor zowel routinezorg als hoog complexe zorg. Er werken 50.900 medewerkers, waaronder 4000 artsen en onderzoekers. Het is niet vreemd dat een gezondheidsinstelling van deze grootte zich graag buigt over de innovatieve mogelijkheden die de gezondheidszorg biedt. 3D-printen heeft zijn plek bij de organisatie in ieder geval goed gevonden, wat inspiratie biedt voor andere partijen die zich in dit gebied bewegen.Educatie en communicatie
De Mayo Clinic heeft zogenaamde 3D-printer labs in gebruik. Artsen en chirurgen gebruiken deze labs om zichzelf te onderwijzen over het menselijk lichaam, aan de hand van 3D-modellen. Hiermee maken zij zich bekend met de complexe anatomie van hun patiënten. Dit helpt bij het anticiperen van problemen bij operaties, nog voordat zij voet in de OK zetten. Deze voorkennis maakt het mogelijk operaties meer efficiënt uit te voeren, wat de tijd onder narcose verkleint. Bovendien blijft de insnijding zo kleiner.Om dit te bereiken, is het nodig een model van de patiënt te creëren. Onderzoekers en artsen doen dit door patiënten data, waaronder beelden van de CT- of MRI-scans, in 3D-print software te voeren. De 3D-printer creëert hiermee een model wat identiek is aan het desbetreffende lichaamsdeel van de patiënt. Dit maakt het niet alleen mogelijk artsen te onderwijzen, maar opent ook de conversatie met de patiënt. Zij begrijpen scans en medische afbeeldingen immers meestal niet. Een model, echter, maakt het mogelijk de operatie helder uit te beelden en risico’s uit te leggen.
Toekomstdenkers
Het blijft echter niet bij educatie. De Mayo Clinic gebruikt 3D-printen ook voor onderzoek, kwaliteitscontrole, simulaties, het creëren van prototypes van medische apparaten, bioprinting en tissue engineering. In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn om patiënt-specifieke chirurgische instrumenten of implantaten te printen.Daarnaast biedt de organisatie een master aan voor radiologen, chirurgen, tandartsen en andere medische professionals, waarin zij de ins en outs van 3D-printen leren kennen.
Obstakels op de weg
Dat de nieuwe technologie ook enkele obstakels kent, dat steekt de Mayo Clinic niet onder stoelen of banken. Met name de printtijd kan voor problemen zorgen. Een patiënt-specifiek model is immers niet binnen een halfuur geprint. Nadat de juiste patiënten data verzameld is, moet er immers nog geprint worden, wat zeker met de huidige 3D-printers een lange tijd in beslag neemt.Andere problemen omvatten software en de infrastructuur binnen ziekenhuizen, wat invloed heeft op het bestellen, leveren en steriliseren van modellen. Voor de Mayo Clinic zijn deze uitdagingen het echter waard: zij streven met 3D-printen naar een medische wereld waarin de patiënt centraal staat.