Ministeries verdelen 8 ton over zorgprojecten

18 december 2014
euro.symbol
ICT
Nieuws

Er is achthonderdduizend euro subsidie verdeeld onder vier ict-initiatieven in de zorg. Het gaat om projecten die de zelfredzaamheid van ouderen moeten verbeteren.

Het geld komt van subsidies van onder meer het ministerie van EZ en VWS. Er waren 36 aanmeldingen. Volgens organisator Doorbraakproject 'De zorg ontzorgd met ICT' overtrof dat aantal de verwachtingen. De initiatieven krijgen financiële ondersteuning op basis van hun ingediende voorstel en begroting. Dat bedrag komt bovenop de cofinanciering die al is vastgelegd met cliëntorganisaties, zorgaanbieders en financiers ( zoals gemeenten, zorgverzekeraars) en ict-leveranciers.

De bekendmaking van de vier projecten die in aanmerking komen voor het geld vond plaats op een evenement van Platform voor de informatie-samenleving, ECP.De vier projecten die gehonoreerd zijn, betreffen: OZOverbindzorg 2.0, een webbased communicatie- en coördinatieplatform dat de samenwerking tussen cliënt, mantelzorger en zorgprofessionals onderling moet verbeteren. Betrokken organisaties zijn: OZOverbindzorg.nl, Hogeschool Windesheim, zorgorganisatie Carinova, Zorggroep Raalte, Zorgverband, gemeente Raalte, gemeente Olst-Wijheen cliëntenraad Swaenewoerd.

Het tweede project is 'Leefstijlmonitoring in de zorg' in de provincie Friesland. Daar is een proefproject gestart voor de inzet van leefstijlmonitoring bij ouderen. Dat moet bijdragen aan hun zelfredzaamheid. Betrokkenen: Tinz, Thuiszorg Noorderbreedte, Thuiszorg het Friese Land, De Friese Wouden, ZuidOostZorg, Palet, Livind Adesys, Ditton Care, Zorgkantoor Friesland, Gemeente Smallingerland en Vilans.

Uitdroging bij ouderen

In het derde project: 'De opschaling van Pazio' moet het regionale gezondheidsportaal Pazio naar een landelijk niveau worden opgeschakeld. Betrokkene: Stichting VitaValley, Pazio, Patiënten panel Pazio, Economic Board Utrecht, UMC Utrecht, Uzorg, Saltro en St. Gezondheidscentra Maarssenbroek.Het vierde initiatief, 'Obli', is gericht op de preventie van uitdroging bij ouderen. Er wordt een apparaat ontwikkelt dat ouderen herinnert om op tijd voldoende vocht in te nemen en geeft op afstand een seintje als die inname onvoldoende is. De betrokken partijen zijn: GGD West Brabant, Tranzo (Universiteit Tilburg), gemeente Breda, WIJ, Stichting Elisabeth en Fresh Idea Factory.

Doorbraakprojecten

De projecten zijn geselecteerd door een formeel aangestelde commissie. ECP heeft niet bekendgemaakt welke ict-bedrijven bij de gehonoreerde projecten betrokken zijn.De financieringsronden van de initiatieven in e-zorg maakt onderdeel uit van het programma Doorbraakprojecten met ICT. Daarbij realiseren overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen initiatieven die de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij moeten versnellen.