Een groep wetenschappers heeft een nieuw diagnostisch platform ontwikkeld dat werkt op basis van een smartphone en een 3D-printer. De oplossing biedt volgens de onderzoekers point-of-care diagnostiek, een set aan diagnostische testen die dichtbij de patiënt worden uitgevoerd en waarbij handelingen buiten het laboratorium worden uitgevoerd door getrainde verpleegkundigen of laboranten.
Bij de oplossing wordt een smartphone in een draagbare 3D-printer geplaatst waarbij een app via een microfluïdische chip data interpreteert. Voor analyse is slechts één druppel lichaamsvloeistof nodig, claimen de onderzoekers. De Onderzoekers zeggen dat het platform momenteel het enige point-of-care platform tot nu toe is dat tegelijkertijd meerdere tests kan uitvoeren voor virale infecties.Resultaten bemoedigend
Het team van onderzoekers, afkomstig van de University of Illinois en de University of Washington Tacoma, publiceerden onlangs de resultaten van hun onderzoek met het nieuwe diagnose-platform. In één van de onderzoeken werd de mogelijkheid om via een druppel paardenbloed vier ademhalingspatogenen te detecteren binnen een tijdsbestek van 30 minuten. Dit resultaat bleek overeenkomstig met de resultaten van bestaande laboratoriumapparatuur.In een ander onderzoek ging het om de detectie van het Zika-virus (dengue type 1 en type 3 en chikungunya) via een menselijke bloeddruppel. Ook in deze studie bleken de resultaten qua nauwkeurigheid en betrouwbaarheid vergelijkbaar met laboratoriumonderzoek.