Sneller risico op borstkanker vinden met kunstmatige intelligentie

ma 5 september 2016 - 13:21
Nieuws

Software die de resultaten van een mammogram 30 keer sneller leest dan de gemiddelde dokter en ook nog eens 99% zekerheid biedt. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar niets is minder waar. Onderzoekers van het Houston Methodist hebben AI software (kunstmatige intelligentie) ontwikkeld waarmee dit mogelijk wordt.

Het onderzoek, gepubliceerd in het blad Cancer, wees uit dat de software het mogelijk maakt om supersnel patiëntdiagrammen intuïtief te vertalen naar diagnostische informatie leesbaar voor professionals, waarmee artsen een betrouwbare en accurate tijdsbesparing wordt geboden als het gaat om het risico op kanker en de behoefte aan verdere tests te bepalen.

Onnodige biopsies

De mammogram is één van de beste medische middelen om borstkanker te ontdekken, maar wanneer deze pijnlijke methode een potentieel probleem laat zien, ondergaan vrouwen alsnog een aantal biopsies voor een meer gedetailleerde kijk. Vaak onnodig volgens de makers van de AI software, want met een beetje hulp van computers kan dit vanaf nu veel minder.

Om zeker te zijn van hun zaak liet het onderzoeksteam de AI software los op rapporten van 500 borstkankerpatiënten en gebruikten ze informatie over de diagnostische functies en gecorreleerde mammogrambevindingen voor borstkanker subtypes. In slechts een paar uur had de computer de gehele groep beoordeeld, terwijl de artsen 50 tot 70 uur nodig hadden om slechts 50 van de patiënten te bekijken. Dit suggereert dat deze software de artsen honderden tot duizenden uren kan besparen.

De noodzaak van computers

Uit recente statistieken van het CDC en de American Cancer Society blijkt, dat bijna 50% van de gehouden mammogrammen die jaarlijks worden afgenomen in de VS leiden tot onnodige diagnoses. Volgens de onderzoekers is 20% van de ruim 1,6 miljoen jaarlijkse biopsies in de VS het onnodige gevolg van valse diagnoses bij mammogrammen. Daarmee blijkt eens te meer de noodzaak van de hulp van computers in deze.

Naast het feit dat de AI software het onnodig lijden van patiënten kan verminderden kunnen artsen die van AI gebruik maken meer tijd besteden aan andere zaken zoals de patient zelf. Bovendien heeft AI de potentie om de stijgende kosten - die volgens het National Cancer Institute in 2020 maar liefst 158 miljard zal bedragen – aanzienlijk terug te dringen. 

De onderzoekers hopen dat hun software artsen zal helpen het risico op borstkanker te beoordelen en hun procedures voor het aanbevelen van biopsies zullen aanpassen en daarmee onnodige procedures terugdringen. Volgens Stephen T. Wong, voorzitter van de afdeling Systems Medicine and Bio-engineering aan het Houston Methodist Research Institute en co-leider in dit onderzoek zou een accurate beoordeling van zoveel documenten en grafieken praktisch onmogelijk zijn zonder AI.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!