UMCG reikt innovatieprijzen uit, digitalisering centraal

wo 10 januari 2018 - 15:00
umcg-2
Innovatie
Nieuws

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Universitair Medische Centrum Groningen op 9 januari zijn diverse innovatieprijzen uitgeraakt aan mensen die digitale technologie inzetten voor oplossingen, diensten of onderzoek. Verder wees bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG tijdens de bijeenkomst op digitale ontwikkelingen komend jaar zoals het openstellen van het MijnUMCG patiëntportaal.

Het UMCG werkt sinds december 2017 met een nieuw, geïntegreerd Elektronisch Patiëntendossier (EPD). In het voorjaar van 2018 wordt aan het EPD een online patiëntenportaal gekoppeld onder de naam MijnUMCG. Dan krijgen ook patiënten inzage in de gegevens in hun dossier. Het nieuwe elektronische patiëntendossier vervangt een oud systeem dat dateert uit de jaren ’70.

Innovatieprijzen: digitalisering centraal

Op de nieuwjaarsbijeenkomst zijn voor het eerst de UMCG Innovatieprijzen uitgereikt, een voor onderzoek, een voor zorg en een voor onderwijs en opleiding. De prijs stelt middelen beschikbaar voor een idee dat een collega wil verwezenlijken binnen het UMCG. De Innovatieprijs Zorg werd uitgereikt aan Rick Pleijhuis voor de ontwikkeling van een product (FluidBalance) voor het nauwkeurig en digitaal bijhouden van de urineproductie van patiënten. Frank IJpma ontving de Innovatieprijs Onderzoek voor de verdere kwaliteitsontwikkeling van een 3D-techniek voor bekkenreconstructie. De Innovatieprijs Onderwijs & Opleidingen ging naar Janniko Georgiadis voor de ontwikkeling van een online game voor anatomie-onderwijs.

Speerpunt: gezond ouder worden

Met Healthy Ageing als speerpunt, zet het UMCG in 2018 verder in op preventie van roken: in 2019 is het UMCG, en daarmee het gehele UMCG-terrein, rookvrij. Menzis heeft als eerste zorgverzekeraar een substantiële financiële bijdrage beschikbaar gesteld om samen met het UMCG bewezen effectieve preventieconcepten te ontwikkelen voor inwoners van Noord-Nederland. Aartsen: "Ik hoop dat er meer verstandige zorgverzekeraars zijn dit voorbeeld zullen volgen. Met de 170 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt voor preventie kunnen we die projecten uitrollen in heel Nederland en zelfs in Europa. En met de 80 miljoen voor biobanken krijgt de derde ronde van Lifelines concreet toekomst." Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie zijn verder de belangrijkste thema's waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en 'oog en oor' houden voor elkaar ('zie de mens') is daarbij belangrijk, aldus bestuursvoorzitter Aartsen.