Van Hackaton naar de praktijk in Afrika. (deel 1)

za 9 juli 2016 - 15:58
Blog

Start-up MOMALA won de mHealth hackathon die van 18 t/m 20 maart in Brussel werd gehouden met een App die het mogelijk maakt malaria te diagnosticeren. Op 25 maart werd een bericht op Twitter over de betreffende Hackathon opgepikt door Danny Dubbeldeman van Amref Flying Doctors. Na enkele afspraken in Nederland, is MOMALA deze week in Kenia op bezoek om de Afrikaanse praktijk van malaria diagnostiek te bestuderen en ideeën uit te wisselen met mensen uit het veld. Via deze blog doet het team verslag van hun ervaringen in Kenia. Het MOMALA team in Kenia bestaat uit: Bram den Teuling, Andres Lamont, Dick Montijn en Geert Klein Breteler.

Dag 1

Na een dag acclimatiseren gaan we vandaag echt aan de slag. De dag start goed, om 9:00 uur hebben we al een afspraak met Dr Githinji Gitahi (group CEO Amref) en Festus Ilako (hoofd business development Amref). Met verbazing en enthousiasme wordt MOMALA ontvangen.

Vanaf 10.00 uur snel door naar een meeting met veel Amref medewerkers, 2 mensen van het Malaria Control Program, vertegenwoordigers van het Ministerie van Gezondheid en het Kenya Malaria Research Institute. Nadat een beeld geschetst wordt door het ministerie over de cijfers van Malaria geeft Bram een presentatie over de werking van MOMALA en uitleg over het algoritme. Veel vragen en opmerkingen van de aanwezigen maken het een levendige bijeenkomst. De WOW factor is duidelijk overgebracht.

In de middag staat en bezoek aan een ziekenhuis in Homa Bay (Keniaans voor koorts baai) gepland. We reizen met 10 personen in een vliegtuig van Amref naar West-Kenia. In dit gebied aan het Victoriameer komt het meest malaria voor van heel Kenia. Een heel bijzondere ervaring.

""

Vanaf het vliegveld in Homa Bay, niet meer dan één landings- en startbaan, gaan we met fourwheel drives naar het ziekenhuis. We leren daar hoe de malaria diagnostiek in een dergelijk ziekenhuis wordt uitgevoerd. We zien hoe bloed geprikt wordt bij een klein ziek kind, zodat er microscopisch onderzoek gedaan kan worden naar de oorzaak. Daarna krijgen we de mogelijkheid geboden bloedmonsters in het lab te bestuderen. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel ruimte we krijgen om rond te kijken.

We sluiten de dag af in een hotel aan het Victoria meer, prima plek om de ervaringen in te laten dalen en ons voor te bereiden op de dag van morgen. Binnenkort blog 2.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!