Ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben een intentieverklaring getekend om uiterlijk per 1 januari 2020 onderling medische gegevens uit te kunnen wisselen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.
Programma Registratie aan de bron - gericht op standaardisatie en eenmalig invoeren van gegevens - pikte het nieuws op. Het geeft aan dat de Chief Medical Information Officers (CMIO’s) het mandaat hebben gekregen van de bestuurders van bijna alle ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland om de gegevensuitwisseling te organiseren.
'Betrokken ziekenhuizen lopen voorop'
Volgens secretaris-Generaal Erik Gerritsen van VWS lopen de betrokken ziekenhuizen voorop met dit initiatief en kunnen zij als voorbeeld dienen voor de rest van het land. Ook huisartsen en ambulancediensten zijn bij de intentieovereenkomst betrokken.
Het ministerie van VWS is inmiddels bezig met het doorvoeren van regulering om betere gegevensuitwisseling te verplichten. Dit zal waarschijnlijk vanaf 2021 gelden. Daarnaast is vanuit werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland het initiatief Samen Vooruit gelanceerd om gestandaardiseerde digitale uitwisseling van gegevens te versnellen.
Hoewel er als uitvloeisel van de outcomedoelen van het Informatieberaad Zorg een reeks initiatieven bestaat om gestandaardiseerd en digitaal gegevens uit te wisselen tussen zorgaanbieders en -instellingen (VIPP, MedMij, medicatie-overdracht), blijkt de praktijk hardnekkig. Vorig jaar werd diverse malen alarmerend geschreven over de gevolgen van niet of slecht op elkaar aansluitende ICT-systemen zoals EPD, ECD's, HIS'en en XIS'en. Behalve voor veel extra administratie zorgen zij voor fouten in de overdracht die de patiëntveiligheid in gevaar kunnen brengen.
Geen nieuwe projecten, programma's
De betrokken ziekenhuizen (UMCG, Treant Zorggroep, Nij Smellinghe, Antonius Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen) willen de betere gegevensuitwisseling realiseren zonder nieuwe projecten en programma's. Dat stelt Marc Seelen, internist-nefroloog en CMIO in het UMCG. Het MCL en het Wilhelmina Ziekenhuis hebben nog geen CMIO aangesteld, maar zijn wel aangehaakt bij het initiatief.
Dat het lastig gaat worden, erkennen de initiatiefnemers, aangezien de ICT-systemen nog bepaald niet interoperabel zijn. Om het echt voor elkaar te krijgen, moeten de ziekenhuizen bovendien een deel van hun zelfstandigheid opgeven, geeft Marald Wikkeling, vaatchirurg en CMIO in Nij Smellinghe, aan. "Daarvoor moet iemand te knoop doorhakken."
Interoperabiliteit zorginformatie
Er zal worden gewerkt met het vijf-lagenmodel dat ook wordt gebruikt voor interoperabiliteit van zorginformatie, aldus Seelen (UMCG). Het bestuursbesluit betekent dat de laag organisatiebeleid al is afgerond, schrijft Registratie aan de bron. Datzelfde geldt voor een belangrijk deel van de laag informatie. Hiervoor gelden zorginformatiebouwstenen (ZiB's) en de principes en standaarden van registratie aan de bron voor eenduidig, eenmalig vastleggen van informatie aan de hand van het zorgproces, gericht op hergebruik. De andere lagen zullen de CMIO’s samen invullen.
Hartnet is voorgesteld als use case voor het uitwisselen van data, niet alleen tussen de ziekenhuizen, maar ook met de patiënt en de huisarts. In Hartnet Noord Nederland werken bovengenoemde ziekenhuizen samen om de hartzorg in Noord-Nederland dichtbij de patiënt en volgens één kwaliteitsstandaard in te richten. Dat betekent dat de patiënt de eigen huisarts, ook voor hartzorg, als eerste aanspreekpunt heeft en wanneer nodig naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat.