Thuis leren op maat en op passende tijden Saltro Academie, online leerplatform voor zorgverleners

wo 16 oktober 2019
Thuis leren op maat en op passende tijden Saltro Academie, online leerplatform voor zorgverleners
eHealth

Saltro maakt zich sterk voor integrale diagnostiek. In de dagelijkse praktijk probeert de laboratoriumorganisatie op allerlei manieren kennis en waarde toe te voegen aan geleverde diensten. Het doel is om aanvragers - voornamelijk huisartsen maar ook ziekenhuizen en instellingen - zo goed mogelijk te ondersteunen bij het leveren van goede zorg. Door te investeren in innovatie, samen te werken met andere partijen, te inspireren en kennis te delen, wil Saltro voorop lopen in de ontwikkeling van de zorg van morgen. De organisatie wil de kennisoverdracht graag verder verbeteren en ontwikkelen. Inspelend op de trend in leren en opleiden introduceert Saltro binnenkort Saltro Academie, een eigentijds, grotendeels digitale leeromgeving voor zorgprofessionals, medewerkers en, in de toekomst, patiënten.

Het overdragen van informatie en kennis behoort tot de core business van Saltro als diagnostiekorganisatie.  Aan klanten - huisartsen, specialisten in ziekenhuizen en instellingen en andere zorgprofessionals - maar ook aan particuliere aanvragers, zogenoemde zorgconsumenten. 

De overdracht van informatie en kennis verloopt in toenemende mate digitaal. Bijvoorbeeld via bekende digitale diensten zoals het Uitslagenportaal, waarmee labresultaten snel beschikbaar zijn voor de zorgverlener en voorzien worden van duiding en behandeladvies van medisch specialisten. Of Directlab, een digitale dienst waardoor mensen zichzelf thuis betrouwbaar kunnen testen op een SOA. Vooral jongeren maken er graag gebruik van. 

Een ander voorbeeld is  GezondheidsLab, opgezet in samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen. Patiënten kunnen hier op afspraak, dichtbij huis en tijdens één bezoek, zonder wachttijden alle vereiste onderzoeken ondergaan. Veelal is er nog dezelfde dag een uitslag en, zo nodig, behandeladvies  - een vernieuwende vorm van one stop diagnostiek en anderhalvelijnszorg. 

DTO’s

Daarnaast verzorgen de specialisten van Saltro sinds jaar en dag op aanvraag zogeheten DTO’s, voluit: Diagnostisch Toets Overleg. Doel van dit intercollegiale overleg, dat veelal op aanvraag op locatie plaatsvindt, is om het aanvraaggedrag van de zorgprofessionals, te optimaliseren, als bijdrage aan zinnige en zuinige zorg.  

Tijdens het overleg wordt een onderwerp behandeld, waarover de huisartsengroep meer wil weten. Jaarlijks voegt het team vakspecialisten van Saltro (arts-microbioloog, arts-klinisch chemicus, vakspecialist-huisarts) nieuwe onderwerpen aan het DTO-programma toe, inspelend op de actuele ontwikkelingen en de wensen van de aanvragers.  

Het DTO is een effectieve overleg- en leervorm die zeer op prijs gesteld wordt door de deelnemers, weet Stephanie Wouthuis uit ervaring. Zij is huisarts en samen met Ilona Kleijweg projectleider van Saltro Academie. Deze leeromgeving kan mede gezien worden als digitale variant van een DTO. “DTO’s zijn heel nuttig en superleuk, mede dankzij de gedeelde spiegelinformatie over het aanvraaggedrag van de deelnemers, die wij voorafgaand aan de bijeenkomsten uit onze laboratoriumsystemen destilleren en onder begeleiding van onze vakspecialisten met hen bespreken.” 

Ilona vult aan: “Desondanks valt het aantal aanvragen tegen. Huisartsen hebben het waarschijnlijk te druk om er tijd voor vrij te maken. Dat is jammer, want het komt de kwaliteit van de diagnostiek ten goede en bespaart zorgkosten. Saltro wil dolgraag meer doen met de expertise die we in huis hebben.”