Slim met voeding

vr 6 december 2019
Slim met voeding
Innovatie

Is de diëtiste nog wel van deze tijd? Iedereen heeft wat met voeding en is er op zijn of haar manier mee bezig. Wat nuttig ik wel en wat laat ik staan? Hoe ga je als mens om met je voeding. Wel of geen dieet. Houd ik het bij in een dagboek of digitaal? Dankzij smartphones en internet lijkt de consument tegenwoordig wijzer dan de dokter. Maar data alleen vormen nog geen inzicht.

Wat dacht je van een DNA-test om je stofwisseling te bestuderen? Geef Habit, DNAFit of Saltro wat van je wangslijmvlies of een bloedmonster en zij vertellen hoe jouw lichaam reageert op alcohol, vitamines, koolhydraten en andere stoffen. Als je inlogt, ben je met een paar klikken bij het programma dat aan een database is gekoppeld. Daarna weet hoe je hoe je het gegeven advies in de praktijk kan brengen. Je zou denken: geen diëtist meer nodig.

Dat geldt ook bij het letten op je calorieën. Digitale voedseldagboeken en applicaties houden niet alleen met grote precisie de voedingswaarde van elke genuttigde maaltijd bij, ze tonen je ook wat je de rest van de dag nog kunt eten en drinken als je je doelstellingen wilt halen. Soms is het al voldoende om een foto van je bord te maken of de barcode van je sandwich te scannen.

Smartphone

Wie een smartphone heeft, lijkt wijzer dan de dokter. En de markt blijft groeien. Er komen steeds meer digitale gadgets bij. Zitten we in de toekomst allemaal bij de digitale dokter en diëtist? Zo snel zal het niet gaan, vermoedt Jolien Vijzelaar, diëtiste en voedingsdeskundige. Er moet nog het nodige gebeuren voordat een machine de expertise van de diëtist volledig overneemt. De DNA-diëtisten zijn hier een goed voorbeeld van.

Advies

Dat applicaties nu al een testuitslag geven en dat je op basis van je vetverbranding uitgebreid advies belooft, vind ik als columnist en vindt ook Vijzelaar opmerkelijk. Ja, het geeft bruikbare informatie, maar wij hebben geen idee hoe je alleen aan de hand daarvan een volledig voedseladvies zou kunnen geven. Vijzelaar stelt: een medisch expert herkent voorlopig makkelijker bijvoorbeeld allergische reacties dan een slim algoritme van een database.