Zorg toegankelijk en betaalbaar houden en de huidige kwaliteit handhaven, dat is de opgave voor de komende jaren. Die noodzakelijke transformatie van de zorg vraagt om een intensieve samenwerking. Tussen zorgpartijen onderling en tussen publieke en private partijen. IQVIA en Q-Consult Zorg bundelen hun krachten om vanuit eigen expertise - respectievelijk technologie en implementatiekracht in de zorg - samen een grotere bijdrage te leveren aan een gezondere maatschappij en toekomstbestendige zorg. Dit doen zij mét het zorgveld.
De uitdagingen in de zorg worden steeds complexer. Er is een blijvend tekort aan zorgprofessionals, de zorgkosten ontwikkelen zich snel en de gezondheidsverschillen worden alsmaar groter. Bovendien neemt de druk op de zorg verder toe. Het is daarmee de vraag of en hoe iedereen in de toekomst toegang blijft hebben tot passende zorg.
Nienke Bults, directeur/partner van Q-Consult Zorg: “De verschillende landelijke akkoorden, met onvoldoende samenhang onderling waar zorgorganisaties en professionals invulling aan moeten geven, vragen om een andere aanpak. Focussen op efficiëntie en méér zorgprofessionals is niet meer voldoende. We moeten anders naar de zorg kijken om het voor de lange termijn goed met elkaar te organiseren. Zorgorganisaties moeten daarom samen met keten- en samenwerkingspartners de kanteling maken naar passende zorg en gezondheid. In deze transformatie moet rekening worden gehouden met zowel de veranderkundige kant als de toepassing van data, om vraagstukken zo beter te begrijpen.”
Bults vervolgt: “Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de andere akkoorden (zoals WOZO, GALA en TAZ) die het ministerie van VWS heeft gepubliceerd, is een beweging in gang gezet van zorg naar gezondheid. Op veel plekken in het land zien we dat zorgpartijen hiervoor de samenwerking met elkaar opzoeken. Maar de randvoorwaarden voor het goed invullen van de akkoorden ontbreken. Essentieel daarbij zijn governance, bekostiging en monitoring. Daaraan moet wel worden voldaan om de transformatie te kunnen realiseren die met het ingezette overheidsbeleid wordt beoogd.”
Daar komt nog bij dat een nieuw kabinet is aangetreden, stelt Everdien Derksen, directeur healthcare bij IQVIA. “In de plannen van dit nieuwe kabinet zien we weinig van de transformatie van zorg naar gezondheid terugkomen. En dat is juist cruciaal om de zorg toegankelijk te houden.”
Het belang van regiosamenwerking
In de implementatie van de plannen van VWS spelen de regio’s een cruciale rol. “Dit betekent dat sprake is van een toenemende behoefte aan inzicht in wat zich in de zorg binnen een regio afspeelt”, zegt Derksen. “Het gaat niet alleen om inzicht in wat zich in het ziekenhuis afspeelt, maar in de regionale samenwerking tussen alle zorgpartijen waarmee de patiënt en daarmee ook de burger te maken heeft.”
Juist voor wat nu in de regio’s nodig is, kunnen Q-Consult Zorg en IQVIA in samenwerking met elkaar meer betekenen voor de zorg, stelt Bults. “Wij zijn een organisatieadviesbureau dat expertise heeft over de volle breedte van de zorgsector. We spreken de taal van alle partijen in de zorg. Dat is belangrijk, want in die regio’s moeten de partijen de verbinding met elkaar zoeken. Daarbij zijn wij goed in het maken van de vertaling van wat nodig is naar de praktijk. We weten welke knelpunten de partijen ervaren en hoe we die kunnen adresseren. We hebben kennis van leren en ontwikkelen, van financiën in de zorg, de kwaliteit van zorg, digitalisering, integrale zorg en integraal kwaliteitsmanagement.”
Wat Q-Consult Zorg niet in huis heeft, is een sterke data-tak. Juist daarin schuilt de kracht van IQVIA en daardoor kunnen de twee partijen opdrachten voor hun klanten verrijken. “Hierdoor kunnen we van nog grotere waarde zijn voor de zorgaanbieders en de impact op de zorg vergroten”, benadrukt Bults. “Zo kunnen we nu aan alle drie de randvoorwaarden invulling geven. Naast governance en bekostiging, kan nu ook aan monitoring een betere invulling gegeven worden. Want het regionaal monitoren van transformatieplannen is een hele opgave, waar iedereen nog zoekende in is. Dit moet slimmer kunnen.”
Van data naar inzicht….
Derksen vult aan: “Wij hebben de technologie die zorgaanbieders in staat stelt om uit hun data de inzichten te genereren die nodig zijn om in de regionale samenwerking de noodzakelijke transitie- en transformatiestappen te zetten. En dat is cruciaal, want je kunt pas veranderen als je inzicht hebt in waarin je moet veranderen. Dat inzicht geven wij de zorgaanbieders en Q-Consult Zorg vertaalt het vervolgens naar de praktijk.”
Het feit dat in de regio’s nu uitvoering moet worden gegeven aan de doelstellingen van onder andere het IZA, maakt die gezamenlijke aanpak van beide bedrijven juist nú relevant, stelt Bults. “De transformatieplannen die momenteel in de regio’s worden ontwikkeld, moeten impactvol zijn en moeten ook worden uitgevoerd. IQVIA kan data in de regio aan elkaar koppelen. Dit maakt het mogelijk om voortgang te monitoren zonder de partners in de regio weer te hoeven belasten met extra data-uitvragen.” Derksen vult aan: “Op basis hiervan kan Q-Consult Zorg effectiever verandering in de praktijk brengen. ”
Je kunt pas veranderen als je inzicht hebt in waarin je moet veranderen
Dit betekent dat de regio’s inzicht krijgen in hoe de patiënten zich binnen die regio tussen alle partijen bewegen. “Longitudinaal patiëntinzicht over de sectoren heen dus”, zegt Derksen. “Als je dat hebt, kun je als regio écht doen wat noodzakelijk is om de juiste zorg te bieden aan de mensen die het nodig hebben, op basis van de bestaande populatie.”
…met minder administratieve lasten
Op deze grondslag kunnen de twee partijen samen een belangrijke rol spelen om de zorgaanbieders te helpen met de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. “De administratieve lasten waar de zorg zoveel hinder van ondervindt, hebben veel te maken met het feit dat in de Nederlandse zorg sprake is van meerdere verplichte registraties”, zegt Derksen. “Daarin kan overlap zitten, wat soms ook dubbele lasten met zich meebrengt. Wij proberen deze lasten voor de zorgverleners te verlagen door het voor hen mogelijk te maken om de benodigde data veel meer geautomatiseerd te verzamelen. Bijvoorbeeld met onze NLP-technologie CTcue: je maakt een zoekopdracht en vervolgens kan je op ieder gewenst moment de gevraagde data uit het EPD naar boven te halen.”
Dat is de technologische benadering van IQVIA voor het verlichten van de administratieve lasten in de zorg, stelt Bults. “En die sluit perfect aan op onze aanpak: slimmer gebruik maken van de data die al zijn vastgelegd. De grote waarde daarvan zien we bijvoorbeeld heel duidelijk in het calamiteitenonderzoek dat wij uitvoeren. We doen dit regelmatig voor dezelfde zorgaanbieder en dat kun je heel mooi met de datagerichte benadering van IQVIA ondersteunen. Een onderzoek kan dan completer en sneller worden uitgevoerd.”
Samen versnellen
IQVIA en Q-Consult Zorg verrijken elkaar dus. “We kunnen samen meer bieden voor de zorg dan ieder afzonderlijk”, zegt Bults hierover. “Door de toevoeging van een sterke datapartner, kunnen we een breder palet inzetten en bieden we meer continuïteit naar de toekomst toe. Door integraal te werken, kunnen we nog meer praktische meerwaarde creëren voor onze klanten. En daarmee uiteindelijk de zorg een stukje toekomstbestendiger maken.”
Efficiënt capaciteitsmanagement
De combinatie van beide bedrijven is ook interessant om zorgaanbieders te helpen met hun vraagstuk op het gebied van capaciteitsmanagement. “Ook hierin zien we dat Q-Consult Zorg ervaring heeft met het ondersteunen van afdelingen in capaciteitsmanagement om daarin efficiënter te kunnen organiseren”, zegt Derksen. “Vanuit IQVIA kunnen wij daar weer goed op aansluiten vanuit een technologisch perspectief. Samen met partners leveren wij software om de capaciteit efficiënter te plannen. De twee invalshoeken vanuit onze bedrijven versterken elkaar in het implementatietraject van capaciteitsmanagement.”
Bults: “We zien bijvoorbeeld op veel poli’s dat het moeite kost om met de beperkte capaciteit de werkdruk toch te verlagen voor de medewerkers. Dit is vaak een urgent probleem. Het is daarom waardevol als we hierop sneller een analyse kunnen uitvoeren en vervolgens onze veranderkundige kennis kunnen inbrengen. Hoe is het werk nu georganiseerd? Hoe kan dit worden versneld door capaciteitsmanagement op orde te brengen en dus de werkdruk te verlagen? Dat is waar wij op inzetten. En daar hoort ook bij dat we kijken naar de vraag of de juiste medewerkers op de juiste plek de juiste dingen doen. Ook daarin kan optimalisatie te bereiken zijn.”
CV
Nienke Bults is directeur/partner van Q-Consult Zorg.
Everdien Derksen is directeur healthcare bij IQVIA.