113 Zelfmoordpreventie presenteert nieuwe app

ma 5 november 2018 - 09:35
suicide-tiener-pillen
Apps
Nieuws

De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie heeft onlangs een speciale app ontwikkeld voor mensen die het vermoeden hebben dat iemand binnen hun omgeving overweegt zijn of haar leven te beëindigen. De nieuwe app werd afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het tienjarige jubileum van de organisatie.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een zelfstandige en onafhankelijke zorgaanbieder op het gebied van zelfmoordpreventie. De organisatie bestaat uit psychologen en psychiaters. Zij zijn werkzaam in de professionele dienstverlening en hulpverlening. De organisatie heeft als doel zelfmoord en zelfbeschadigend gedrag te voorkomen en wil suïcidale mensen, hun naasten en nabestaanden ondersteunen. De 113 Vraag Maar-app helpt betrokkenen bijvoorbeeld bij het stellen van de juiste vragen aan iemand in geestelijke nood en mogelijk suïcidaal is. Op die manier zouden kwetsbare mensen eerder over hun gevoelens gaan praten. In 2017 was opnieuw een grote toename te zien van het aantal mensen dat is geholpen met crisisgesprekken (stijging met 67% van 31.915 naar 53.307) en met het websitebezoek (stijging met 40% naar meer dan 500.000 bezoeken).

Taboe doorbreken

In Nederland sterven gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfmoord. Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten. Daarom voert 113 sinds twee jaar campagne om het taboe rondom praten over zelfmoord te doorbreken. Ook de lancering van de VraagMaar app wordt begeleid door een online publiekscampagne. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple in Google Play. Tijdens de presentatie van de 113 Vraag Maar-app werd directeur en psychiater Jan Mokkenstorm (56) van 113 Zelfmoordpreventie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Mokkenstorm richtte al in 2009 113 Zelfmoordpreventie op, toen onder de naam Stichting 113Online. In 2016 verscheen ook al een mobiele app om mensen te leren om suïcidale gedachten beter te herkennen en om zelfmoord bespreekbaar te maken.