3D-printen gezichtsprotheses binnenkort mogelijk

di 31 juli 2018 - 11:16
3d-printen-AMC
Innovatie
Nieuws

De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van Amsterdam UMC met prof. dr. Tim Forouzanfar en dr. Marco Helder coördineert een 'Eurostars Eureka!-onderzoeksproject' van 2,15 miljoen euro. In dit project werkt Amsterdam UMC samen met vier mkb-bedrijven onder de noemer ‘Faceprint’. De onderzoekers gaan samen met de bedrijven een marktklaar, snel te produceren, en goedkope 3D-printing service ontwikkelen voor gezichtsprothesen.

De service voor 3D-printen wordt in eerste instantie gebruikt voor oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken zoals vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur. Om de patiënt-specifieke neus- en oor-prothesen te kunnen ontwerpen, gebruiken de onderzoekers van Amsterdam UMC-locatie VUmc een cloud-gebaseerde, interactieve gebruikersinterface. De prothesen worden gecreëerd via het speciale 3D-printproces. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van patiëntvriendelijke biomaterialen.

3D-geprinte gezichtsprotheses

De afdeling MKA werkt binnen dit onderzoeksproject voor 3D geprinte gezichtsprotheses nauw samen met de afdeling maxillofaciale prothetiek (MFP) van de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (dr. Angela Ridwan). Het Faceprint-consortium bestaat daarnaast uit vier bedrijven: Oceanz BV (uit Nederland), NanotecMARIN GmbH (uit Duitsland), Mediapharm AbS (uit Denemarken), en µRoboptics LDA (uit Portugal).

3D-printen ondersteunt operaties

Nederlandse ziekenhuizen maken steeds vaker gebruik van 3D-printing. Voor het merendeel gaat het om op basis van scans gemaakte 3D-afbeeldingen van het deel van het menselijk lichaam waar een operatie moet plaatsvinden. Zo kan een chirurg zich beter voorbereiden op een operatie. Een recent voorbeeld is dat van het Tilburgse ETZ, waar bij complexe botbreukoperaties een 3D print van de breuk helpt bij het besluit over het soort benodigde operatie. Ook bij medische opleidingen worden dergelijke 3D printing technieken gebruikt om op ware schaal en in 3D te oefenen. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft hiervoor zelfs al eigen 3D printing labs. Het Amsterdamse OLVG maakte in juni 2017 voor het eerst gebruik van een op maat geprinte plaat om een afgegleden heupkop te corrigeren. Ook de heup werd in 3D geprint om zo de correctieplaat op maat te kunnen maken.

3D-printen van medicatie

Volgens vacaturewebsite Joblift groeide het aantal vacatures op het gebied van 3D-printing in Nederland het afgelopen jaar met 53 procent naar 1.450. Een branche die een grote groei laat zien zijn farmaceutische bedrijven. 3D-printen biedt hier een nieuwe vorm van medicatieproductie. Dit jaar is deze branche goed voor 4 procent van het vacature-aanbod, iets wat vorig jaar nog slechts 1 procent was.'