40 miljoen euro voor onderzoek naar toekomst klinisch onderzoek

do 17 oktober 2019 - 08:00
trial
Innovatie
Nieuws

Het Julius Centrum van het UMC Utrecht heeft samen met 31 partners veertig miljoen euro aan Europese subsidie gekregen om te onderzoeken hoe klinisch onderzoek toekomst-proof gemaakt kan worden met behulp van nieuwe technologieën. Met het geld gaan onderzoekers bekijken hoe met de inzet van nieuwe technologieën, zoals apps en sensoren, sneller, betaalbaarder, patiëntvriendelijker en efficiënter onderzoek kan worden gedaan.

Klinisch onderzoek naar het effect van behandelingen gebeurt tot nu toe vooral in het ziekenhuis. Dit is kostbaar, tijdrovend en gemiddeld valt zo’n dertig procent van de patiënten tijdens het proces uit, zo blijkt uit onderzoek van het Innovative Medicines Initiative (IMI).  

Zo is het voor patiënten belastend om steeds naar het ziekenhuis te komen. Echter, zonder klinische trials kunnen artsen niet ontdekken welke behandelingen het leven van patiënten verbeteren.

“Ons dagelijks leven verandert dankzij alle digitale ontwikkelingen razendsnel. In de zorg voor patiënten zien we ook steeds meer e-health applicaties, waardoor patiënten niet meer naar een ziekenhuis hoeven te komen. Ons onderzoek, Trials@Home, sluit aan bij die ontwikkeling”, vertelt Mira Zuidgeest, onderzoeker bij het UMC Utrecht en associate director Innovatie bij Julius Clinical.

Internationale blik

Zuidgeest pleit ervoor om ook over de grens te kijken. Wereldwijd is er namelijk op diverse plekken ervaring opgedaan met  gebruik van nieuwe technologieën in klinische studies.

“Maar die ervaringen zijn nog niet met elkaar vergeleken en geanalyseerd. Daar gaan we eerst naar kijken. Als we bijvoorbeeld ontdekken dat een online benadering en video-uitleg goed werken om patiënten te vinden en enthousiast te maken om mee te doen aan ons onderzoek, dan zullen we dit meenemen in onze opzet.”

Omdat wordt samengewerkt met Europese partners, zal de opzet van klinische trials zo moeten zijn dat het in meerdere Europese landen kan worden uitgevoerd. Zuidgeest: “Als de deelnemers bijvoorbeeld ouderen zijn en in één van de landen gebruiken zij nog nauwelijks een smartphone, dan zullen we alternatieven moeten bedenken.”

Blijven kijken naar technologische innovaties

Wel is al besloten dat er drie onderzoeksgroepen worden samengesteld, waarbij de eerste groep meedoet aan een onderzoek in het ziekenhuis. De tweede groep kan volledig buiten het ziekenhuis meedoen en een derde groep krijgt een combinatie van onderzoek binnen en buiten het ziekenhuis.

De onderzoekers zullen de komende vijf jaar steeds blijven kijken naar nieuwe technologische ontwikkelingen. “Die ontwikkelingen gaan zo snel, dat we bijvoorbeeld niet alle specifieke draagbare apparaten zullen onderzoeken, maar soorten technologieën”, aldus Zuidgeest.