In Limburgse ziekenhuizen is deze week een pilotproject gestart. Sinds gisteren schrijven de afdelingen cardiologie de app FibriCheck voor. Deze app, ontwikkeld door de Limburgse start-up Qompium stelt vast of u last heeft van voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Het meet de kleurveranderingen in de vingertop en stuurt deze resultaten door naar de behandelend arts.
“Qompium is het resultaat van een uit de hand gelopen proefschrift van mijn medeoprichters, zo zegt Bieke van Gorp, één van de oprichters. “In 2014 gingen zij onderzoeken of het mogelijk was om voorkamerfibrillatie te meten via smartphone, waarvoor ze samenwerkten met de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt met en Ziekenhuis Oost-Limburg.”20% van alle beroertes komt voort uit voorkamerfibrillaties. En 75% daarvan had voorkomen kunnen worden als het tijdig was vastgesteld. Maar daar zit hem nu juist de crux, er zijn weinig tot geen symptomen waarneembaar. Bij de huisarts krijg je slechts een momentopname en hartritmestoornissen zijn niet constant, dus is deze waarneming lang niet altijd betrouwbaar. Door hartpatiënten vroeger te screenen kan het aantal beroertes door voorkamerfibrillatie drastisch worden ingeperkt. “En niet te vergeten: patiënten die al een ingreep hebben ondergaan, kunnen beter en sneller worden opgevolgd”, aldus Van Gorp.
Medisch gevalideerd
“Eigenlijk hebben we bewust gekozen voor een moeilijk traject, waarbij we een CE-accreditatie moesten aanvragen”, zegt Bieke van Gorp, “want veel ontwikkelaars dumpen hun app in de consumentenmarkt. Natuurlijk hebben we wel een aantal concurrenten, maar zij zijn niet medisch gevalideerd.”“De app betekent een enorme meerwaarde voor de cardioloog, want hij is diegene die ze voorschrijft. Via het online platform dat bij de applicatie hoort, kunnen ze de metingen per patiënt op de voet volgen. FibriCheck mag dus gerust worden beschouwd als een innovatief product in een redelijk traditionele markt. Niet alleen kunnen de stoornissen over een veel ruimer tijdbestek worden geëvalueerd, bovendien is er geen enkele andere applicatie die hetzelfde kan.”
In de huidige pilot wordt FibriCheck getest door 3 ziekenhuizen. “De reacties zijn positief”, zegt Van Gorp tevreden. De planning is dan ook niet om de app binnen België te houden. Er zijn reeds gesprekken op de internationale markt bezig om ook daar door te breken. “De uitdaging zal erin bestaan om te beantwoorden aan de medische formaliteiten in verschillende landen”, geeft Van Gorp aan.