Apple Watch meest nauwkeurige wearable voor hartslagmeting

vr 14 oktober 2016 - 11:40
Nieuws

Apple biedt met zijn Apple Watch de meest nauwkeurige metingen van lichaamsfuncties zoals hartslag. De Apple Watch zou bij hartslagmetingen een nauwkeurigheid hebben van 90 procent. Concurrerende consumenten-wearables zoals Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak komen niet verder dan 80 procent.

Dat blijkt volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het medische vakblad JAMA Cardiology. Er werden ook hartslagmeters voor om de borstkas gemeten, maar het merendeel van de proefpersonen uit het onderzoek gaf o.a. aan het dragen hiervan vervelend te vinden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de Cleveland Clinic, waar 50 gezonde testpersonen werden aangesloten op een elektrocardiograaf (ECG). De testpersonen moesten wandelen, rennen en rusten terwijl  hun hartslag werd gemeten. De Apple Watch bleek daarbij het meest nauwkeurig, aldus Dr. Gordon Blackburn, directeur van de in de revalidatie van hartpatiënten gespecialiseerde kliniek. Bij Polar H7 borstband bedroeg de nauwkeurigheid 99 procent, maar veel sporters vinden ze vervelend om te dragen.

Weinig verschil in ruststand

In ruststand was er weinig verschil in nauwkeurigheid van de hartslagmetingen. Naarmate de testpersonen zich meer moesten inspannen, ontstonden er meer variaties in de metingen. Blackburn stelde dat bij de hogere activiteitsniveaus sommige polstechnologieën niet nauwkeurig genoeg zijn. De Apple Watch en de Mio Alpha scoorden het best. De Fitbit Charge HR onderschatte het hartslagritme tijdens lichte inspanning (84%), terwijl de Basis Peak een te hoge waarde liet zien (83%).

De hartslagmetingen in de polsgedragen wearables gebruiken optische sensoren om de bloedstroom op je pols te meten. Het nauwkeurig meten wordt een probleem bij heftige bewegingen of als de hartslagmeter loskomt van de huid. Apple gebruikt de al langer bestaande photoplethysmogram-technologie (PPG), waarbij een lichtstraal op de huid schijnt. Bij de Apple Watch zijn er twee lichtbundels die gegevens verzamelen en vervolgens doorsturen naar een chip om met speciale algoritmes te worden vergeleken. Zo is het mogelijk om fysiologische veranderingen te zien, namelijk het uitzetten en weer krimpen van de bloedvaten. Ook wordt rekening gehouden met bewegingen van de smartwatch.

Apple Watch nog niet voor medisch gebruik

Ook al is de Apple Watch erg nauwkeurig, de onderzoekers benadrukken dat het gaat om een relatief onnauwkeurige consumentenwearable. Wie om medische redenen de hartslag moet bijhouden, kan beter een borstband gebruiken. Apple zou overigens wel plannen hebben om de Apple Watch geschikter te maken voor medisch gebruik en zou ook twee nieuwe apps ontwikkelen: een om hartslagherstel na een training te meten en een om slaappatronen vast te leggen.

FitBit heeft recent in samenwerking met research partner Fitabase de FitBit Research Library gelanceerd, waarin  alle geverifieerde onderzoeken gebundeld zijn waarin gebruik is gemaakt van een Fitbit-wearable. Doel is om aan te tonen dat FitBit-devices wl degelijk geschikt zijn voor medisch onderzoek.