Artsen willen via e-health startups de medische wereld verbeteren

vr 29 april 2016 - 13:49
Nieuws

Waarom werken medici graag als adviseur voor (e)health startups? Niet zozeer voor het geld of het prestige, zo schrijft website Fastcompany, maar vaker omdat zij het gewoon leuk vinden. Dat stelt onder meer Ethan Weiss, een cardioloog aan het UC in San Francisco.

Weiss stelt dat hij regelmatig advies en feedback geeft aan ehealth-ondernemers, meestal gratis of in ruil voor een zeer klein belang in de startup. Waarom? Omdat het een stimulerende onderbreking van zijn werkdag is. Maar ook omdat hij het interessant vindt om tussen zijn diensten door met dergelijke noviteiten bezig te zijn.

Het is volgens de Fastcompany niet duidelijk hoeveel specialisten actief zijn op het gebied van gezondheidstechnologie, maar verondersteld mag worden dat het een grote en groeiende groep is. Steeds meer health-tech startups hebben medici (specialisten, wetenschappers) in het managementteam, in de directie, in de adviesraad, als zij al niet medeoprichter zijn. Enkele van dergelijke startups zijn Collective Health, Sherpaa, Startup Health, Doximity, Aledade en AthenaHealth. De American Medical Association (AMA) stelt al proactief allianties aan het smeden te zijn in Sillicon Valley en daarbuiten om artsen te helpen om samen te werken met health startups die de gezondheidszorg willen veranderen.

Prestige ondergeschikt bij werken met ehealth startups

Christina Farr, auteur van het artikel op Fastcompany, stelt op basis van een informele enquête via Twitter dat 44 procent van de medisch specialisten het gewoon leuk vindt om samen te werken met ehealth-startups. Voor 31 procent speelt geld een rol, voor 16 procent gaat het om altruïstische redenen en 9 procent noemde prestige als reden.

Weiss stelt daarnaast te vrezen dat veel van de 4,5 miljard dollar die in 2015 door ehealth startups is binnengehaald aan investeringen vooral gaan zitten in de volgende ‘Uber voor de gezondheidszorg’, of in de 10e generatie stethoscoop.  Terwijl wat belangrijk is, het oplossen van belangrijke problemen isdie artsen en patiënten tegenkomen bij het verbeteren van de zorg.

Veel artsen gaan dan ook ehealth-startups adviseren of volledig weg uit de gezondheidszorg, omdat zij gefrustreerd zijn door de huidige medische praktijken, of de vaak zware administratieve belasting die er voor zorgt dat de tijd die zij daadwerkelijk aan patiënten willen en kunnen besteden steeds geringer wordt.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!