Beleef (en win) eens een hackathon!

wo 17 april 2019 - 10:28
Saltro-Hackaton_edited
Innovatie
Blog

Als je bezig bent met innovatieve technologie, is meedoen aan een hackathon een aanrader. Je ontmoet mensen met heel verschillende achtergronden en doet interessante nieuwe inzichten op. Soms win je er zelfs een mooie prijs mee! Daarom mijn oproep aan alle zorginnovators: neem eens deel aan een hackathon!

Als je bezig bent met innovatieve technologie, is meedoen aan een hackathon een aanrader. Je ontmoet mensen met heel verschillende achtergronden en doet interessante nieuwe inzichten op. Soms win je er zelfs een mooie prijs mee! Daarom mijn oproep aan alle zorginnovators: neem eens deel aan een hackathon!

Zaterdag 23 en zondag 24 maart vond de tweede editie van de Avicenna Health Hackathon 2019 plaats in Utrecht. Vroeg op zaterdagochtend kwamen ruim 100 deelnemers uit allerlei werkvelden – ICT-ers, designers, coaches, motivators en studenten - bij elkaar. Onder begeleiding van coaches gingen diverse teams op zoek naar een zo creatief mogelijke oplossing voor cases rondom het thema ‘digital health’. Aan het eind van het weekend presenteerden alle groepen hun resultaten en prototype in een pitch aan een onafhankelijk jury, die één oplossing tot winnaar uitriep.

Omdat mensen die zorg nodig hebben steeds meer zelf willen kiezen, verwachten we dat dit ook zal gelden voor hoe en wanneer ze diagnostiek willen aanvragen. Dit betekent dat diagnostiek zich steeds meer gaat verplaatsen van het lab naar de mensen thuis.

Omdat we voor een groot aantal testen (nu nog) een minimale hoeveelheid bloed nodig hebben, is het nu nog noodzakelijk om naar een bloedafnamelocatie te gaan. Dit kost tijd en is vaak alleen maar overdag mogelijk. Om die reden zochten we naar een manier waarop mensen zelf hun bloed kunnen afnemen. Daarmee willen we de zorg rondom diagnostiek patiëntvriendelijker en goedkoper maken en de patiënt zelf meer de regie geven.

Creatief proces leidt tot prototypes

Na onze pitch meldden zich veel deelnemers met vragen. Dit leidde ertoe dat maar liefst twee teams aan de slag gingen om een oplossing te bedenken voor onze uitdaging. Deze teams bestonden onder meer uit designers, een arts-onderzoeker, business developer en student farmacie.

In beide teams is van 13.00 tot 22.00 uur nagedacht, gewikt, gewogen, gewerkt, gelachen en gepuzzeld om uiteindelijk tot twee mooie prototypes te komen. De teams kregen versterking en input van diverse coaches (allemaal professionals uit het veld) om de oplossingen nog verder te finetunen zodat aan het einde van de eerste dag al kon worden begonnen met het 3D-printen van een prototype.  

Soft Sample en Hemotractor

Na een korte nacht slaap was het tijd om de data die we op zaterdag hadden verzameld, plus het idee en het eindresultaat in een steengoede pitch te presenteren. De twee teams waren met de volgende oplossingen gekomen: een Soft Sample en Hemotractor.

De Soft Sample is een band voor om de arm. Wanneer je die activeert, wordt er door middel van microneedles op een langzame en pijnloze manier 1 ml bloed verzameld. De Hemotractor is een opzuigspuitje dat na een vingerprik direct een hoeveelheid bloed verzamelt in een buisje. Deze oplossing maakt gebruik van zuigkracht.  

Eerste prijs voor Saltro

Zondagmiddag deden tien teams hun pitch voor de jury en het publiek, waarvan twee voor de case van Saltro. Tot onze vreugde kwam de Soft Sample als winnaar uit de bus. De tweede en derde prijs waren voor Pillify en MedItaid.

Pillify is een oplossing voor apotheken om medicatie die vaak van merk veranderd in een meer algemene verpakking af te geven, zodat mensen het medicijn niet wantrouwen. Medltaid is bedoeld om de administratietijd in de psychiatrie tegen te gaan door gespreksverslagen direct te vertalen naar tekst en digitaal op te slaan in dossier.    

Winnen is leuk, maar wat nu? 

Het hackathon team en het Saltro innovatieteam gaan samen kijken hoe de Soft sample kan worden gerealiseerd. Daar is nog best veel voor nodig, zoals investeerders, iemand die het prototype verder kan onderzoeken en experts op gebied van microneedles. Hierbij gaan we zeker gebruik maken van de prijs die de Hackathon heeft opgeleverd: consultancy-uren t.w.v. € 4.000,- van de Rabobank Healthcare afdeling, die ook een groot netwerk heeft met wellicht geïnteresseerde investeerders 

Heb jij ideeën om ons een stap verder te helpen? Of ken jij mogelijk interessante partners? Neem dan contact met ons op via Innovatie@saltro.nl 

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!