Verpleegkundigen betrekken bij digitale innovaties lijkt logisch, maar toch gebeurt het nog nauwelijks. Terwijl verpleegkundigen de grootste groep zorgmedewerkers vormen, zijn ze het minst betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties. Laat staan de discussie er om heen over hoe het zorgsysteem moet verduurzamen om houdbaar en betaalbaar te houden. Dat moet anders, vindt verpleegkundige en EntrepeNurse Shawna Butler.
Uit studie na studie blijkt dat verpleegkundigen het meest vertrouwd worden van alle beroepen, terwijl ze tegelijkertijd de minste invloed hebben en de laagste salarissen in de zorgsector. Als je dat vergelijkt met lobbyisten die het minst vertrouwd worden: zij hebben wel de meeste invloed op de zorgsector en de ontwikkelingen daar in – en de hoogste salarissen.
Verpleegkundigen zijn het meest direct betrokken bij de gezondheid van mensen, maar zijn niet betrokken bij discussies over hoe die gezondheid en zorgsystemen te verbeteren. Nurse included is meestal uitzondering en zou de regel moeten zijn. Dat vindt in ieder geval Shawna Butler, die zich vanuit haar werk als verpleegkundige is gaan bezighouden met de economische en beleidselementen van het zorgecosysteem,
zo vertelde ze vrijdag 22 juni tijdens de ICT&health World Conference.
Zonder technologie zorgsector niet houdbaar
Op die manier is ze ook bij innovatie-instanties zoals de Singularity University en het Nijmeegse REshape Center terecht gekomen. Want zonder technologie zal de zorgsector niet langer houdbaar zijn. Bovendien groeit het personeelstekort onder verpleegkundigen en daar kun je ondanks alle investeringen in meer personeel nooit een oplossing voor vinden. Vergrijzing neemt alleen maar toe en daarmee de vraag naar zorg en zorgverleners.
“Met goede digitale innovaties zorg je er voor dat verpleegkundigen zich meer kunnen richten op kwalitatieve verzorging van patiënten,” stelt Butler. “Technologie heeft verpleegkundigen nodig. Technologie alleen rondom een patiënt haalt het menselijke, verzorgende aspect weg. Bovendien vormen verpleegkundigen het meest fijnmazige netwerk rondom patiënten. Wat is er dan logischer om hen bij de ontwikkeling van digitale innovaties te betrekken?”
Vliegwieleffect voor betrekken verpleegkundigen
Daarvoor promoot Butler het EntrepreNurse-concept. Dat moet een soort vliegwieleffect voor het betrekken van verpleegkundigen bij digitale innovaties betekenen, ingebed in de verduurzaming van de zorg. Omdat het nodig is, maar ook omdat het nu niet gebeurt. “Zij moeten erbij betrokken worden, de mogelijkheid krijgen om hun kennis en ervaring structureel over te dragen, maar ook erkenning en financiële ondersteuning. Alleen door verpleegkundigen volledig bij digitale innovatie te betrekken, kun je er voor zorgen dat het optimale impact krijgt op patiënten, op zorgverlening en op kostenbesparing.”