Wat is big data nu eigenlijk precies? Big data is een van de populairste items binnen de IT wereld, maar ook een van de meest gevreesde. Niet iedereen staat te springen om big data binnen een organisatie te implementeren.
Behalve dat het migreren van informatie vaak gepaard gaat met vallen en opstaan is ook de daadwerkelijke betekenis van big data voor vele een onbekend terreinTen eerste is big data een breed begrip en meer dan het beheren of plaatsen van grofweg veel bestanden. Big data biedt diverse opties en oplossingen die niet met simpelweg met ja of nee te beantwoorden zijn. Big data is wel op te delen in twee categorieën: kwantitatief en kwalitatief.
Omvang
Kwantitatief zegt het eigenlijk al, dat staat voor omvang van kwantitatieve data of infrastructuur gerelateerde onderwerpen. Hierbij gaat het er vooral om dat een systeem genoeg capaciteit nodig heeft om de omvang van veel bestanden te borgen op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier. Zodat gegevens snel zijn terug te vinden binnen een organisatie.
Inhoud
Kwalitatief behelst de meer kwalitatieve kant van data. Het gaat hierbij om de daadwerkelijke inhoud van een document. Die inhoud kan via analyse tools aan elkaar worden gekoppeld. Die analyses geven organisaties het inzicht in hun data en uit die kennis kunnen eventueel nieuwe inzichten of kansen worden geschept.
Governance
Het borgen van data is handig voor een organisatie, maar gaat niet het meeste opleveren. De inhoud van data wel, mits deze goed is opgeslagen. Het is dus een wisselwerking van plaatsen en inhoud. Op die manier wordt data bruikbaar. Bruikbare data is behalve afhankelijk van kwaliteit ook vaak onderworpen aan governance. Binnen organisaties is het soms onduidelijk wie de eigenaar is van bepaalde informatie. Big data omvat zoveel bestanden dat een duidelijke eigenaar (of meerdere eigenaren) belangrijk is om aan te stellen zodat processen gemakkelijker kunnen verlopen en men direct weet waar zij moet zijn voor licenties of gebruikersvoorwaarden van bepaalde bestanden.
Voor de zorg
Hoe big data ongeveer in zijn werk gaat is hierbij beschreven, maar wat maakt big data interessant voor de gezondheidszorg? Het analyse aspect is misschien wel het meest van belang. Via analyses kunnen zorginstellingen bijvoorbeeld een epidemie voorspellen omdat verzamelde gegevens specifieke patronen weergeven die daar op wijzen. Diverse instanties zetten big data nu al in om soortgelijke voorspellingen of onderzoek te doen. Zo maakt het hersentumorcentrum gebruik van big data om meer inzicht te krijgen op hersentumoren en de processen die daarbij betrokken zijn om vervolgens hier nieuwe hypotheses mee te ontdekken en te testen.
Big data inzetten
Omdat big data is een complex begrip is en intensief is om te implementeren is het belangrijk om vooraf te bepalen wat big data uw organisatie moet opleveren. Denk daarbij ook aan welk beleid, architectuur en beveiliging daarvoor nodig zijn. Big data moet ten slotte al uw bedrijfsinformatie consistent en gebruiksvriendelijk maken, maar ook tegen datalekken of cybercrime aanvallen beschermt zijn.