Bravis, ZGT stappen over op digitale recepten

di 1 oktober 2019 - 13:17
Pharmacist reading prescription preparing medicine
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Twee ziekenhuizen zijn deze week overgestapt op het digitaal versturen van recepten naar apotheken. Het gaat om het Bravis Ziekenhuis en om de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). Zij maken deel uit van een groeiende groep ziekenhuizen die een streep zet door het op papier meegeven of via de fax versturen van recepten voor medicatie. De nieuwe werkwijze is sneller en voorkomt fouten bij het overschrijven.

Sinds 1 oktober worden alle recepten van de poliklinieken van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal, Bergen op Zoom) via het Landelijk Schakel Punt (LSP) veilig digitaal verstuurd naar de apotheek van patiënten. Het systeem is grondig getest tijdens een pilot de afgelopen maanden waar 14 apotheken in het werkgebied bij betrokken waren. Mocht een apotheek naar keus niet zijn aangesloten bij het LSP, dan kunnen patiënten hun medicatie daar alsnog alleen ophalen met een papieren recept.

“Doordat recepten van de poliklinieken voortaan digitaal verstuurd worden, krijgen wij als apotheek meer tijd om de recepten van patiënten te verwerken, worden overschrijffouten voorkomen en kunnen wij patiënten nog sneller helpen”, stelt aldus Leo van Noort, apotheker van de poliklinische apotheek in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal.

Verder biedt de nieuwe werkwijze meer zekerheid voor patiënten. Zij geven zelf aan naar welke apotheek het recept verstuurd moet worden. Het recept komt automatisch in het systeem van de opgegeven apotheek. Dit zorgt voor minder kans op overschrijffouten.

Verzending via LSP

Sinds 30 september stuurt ook ZGT digitaal medicatierecepten naar apothekers. De verzending van de recepten gaat net als bij Bravis via het LSP. Patiënten kunnen per zorgaanbieder toestemming geven om medische gegevens te delen met andere zorgverleners via het LSP. Voor het versturen van recepten hoeft echter geen toestemming worden gegeven. Dit kan rechtstreeks naar de apotheker verzonden worden.

Het afgelopen half jaar heeft een werkgroep onder leiding van ZorgNetOost (ZNO) met Twentse zorgverleners en apothekers afspraken gemaakt over digitale uitwisseling van medicatie. Dankzij deze afspraken is het versturen van het elektrische recept mogelijk. De ziekenhuizen MST en ZGT en de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA) zullen deze afspraken binnenkort ondertekenen in het Convenant Verzenden digitaal medicatievoorschrift Twente.

ZGT noemt de nieuwe werkwijze een logische stap in de verdere digitalisering van zijn werkprocessen. Recent lanceerde het ziekenhuis nog haar vernieuwde patiëntenportaal MijnZGT. Daar kunnen patiënten online delen van hun eigen medische dossier inzien. De meeste ziekenhuizen bieden inmiddels een patiëntportaal. Lees hierover ook het artikel van Nictiz en de NVZ in ICT&health 5, dat in de derde week van oktober verschijnt.

Digitale recepten worden normaal

Steeds meer ziekenhuizen versturen recepten (vooral) digitaal. Eerder in september zette het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert deze stap. In juli meldde het CWZ (Nijmegen) dat het als vierde ziekenhuis in Nederland voldeed aan alle eisen van VIPP module B (patiënt en medicatie) en poliklinische medicatierecepten vooral digitaal verstuurde naar apotheken in de regio.

In april liet het Zaans Medisch Centrum weten op digitale recepten over te stappen. In januari 2018 begon de regio Zuidoost-Brabant hier al mee. Destijds gingen het Máxima Medisch Centrum en Elkerliek Ziekenhuis medicatievoorschriften digitaal verzenden. In februari voegde het Jeroen Bosch Ziekenhuis zich bij dit duo.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!