Brightlands staat voor een duurzame en gezonde wereld

23 april 2024
Innovatie
Nieuws

Een duurzame en gezonde wereld, dat is waar ze bij Brightlands elke dag aan werken. Brightlands omvat een viertal campussen in de vier grootste gemeenten van Limburg waar onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatief ondernemerschap samenkomen. De campussen in Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen en Venlo zijn een initiatief van de provincie Limburg, samen met onderwijsinstellingen waaronder Universiteit Maastricht en het bedrijfsleven.

“Samen met dertigduizend andere Brightlands-optimisten geloven wij dat je chemie circulair kunt maken, gezondheid persoonlijker, voeding gezonder en data veiliger en menselijker”, zegt Yvo Graus, COO bij Brightlands Maastricht Health Campus bij Brightlands.

Samenwerking met ondernemers

Omdat gezondheid en digitalisering twee van de belangrijkste pijlers zijn in het werk van Brightlands, vinden ze het belangrijk om op de ICT&health World Conference te staan. Ze laten tijdens de conferentie minimaal tien zorginnovaties zien die op de Brightlands campussen zijn ontwikkeld.

“Dit doen we samen met een aantal ondernemers die op de campus zijn gevestigd en die zijn betrokken bij het ontwikkelen van de innovaties. Denk bijvoorbeeld aan hoe kunstmatige intelligentie is te gebruiken om de therapie te verbeteren voor patiënten die een beroerte hebben gehad maar thuis herstellen. Of een lezing over hoe zorgorganisaties kunnen werken aan hun ‘innovation readiness’. Er worden voorbeelden gegeven hoe zorgorganisaties op een effectieve manier nieuwe producten, diensten of werkwijzen kunnen implementeren die cliënten/patiënten en medewerkers goed kunnen ondersteunen. En natuurlijk kan Aritifical Intelligence (AI) niet ontbreken. Wij presenteren een nieuwe AI-tool die helpt bij het afstemmen van voeding op de persoonlijke gezondheidsbehoeften, zoals bijvoorbeeld voor cliënten met voedselallergieën, darmproblemen of overgewicht”, vertelt Graus.

Thuiszorg wordt de norm

Wat Brightlands betreft staat de cliënt/de patiënt in 2030 ook echt centraal in zijn of haar zorg. Digitalisering geeft de cliënt/de patiënt meer zelfregie waarbij thuiszorg de norm wordt.

“Digitalisering ontlast de reguliere zorgverlening en verbindt alle relevante formele en informele zorgpartijen met elkaar voor de cliënt. Deze aanpak geeft professionals meer ruimte en tijd om de cliënt/de patiënt de juiste aandacht te geven. Ook denken we bij Brightlands dat datagedreven zorg en het gebruik van AI de zorg op afstand verbeteren en efficiënter maken. Dat betekent in de toekomst: de beste behandeling bij de juiste professional op de juiste locatie waarbij de cliënt/de patiënt centraal staat”, zegt Graus.