Briljante mislukkingen, belangrijkste stap om succesvol te zijn

ma 25 september 2017 - 21:03
Nieuws

Organisaties actief in de zorgsector kunnen nog tot en met vrijdag 27 oktober zogeheten Briljante Mislukkingen nomineren voor de Briljante Mislukkingen Zorg-award. Op 7 december wordt voor de vierde keer de prijs uitgereikt voor wat de betrokken jury ziet als de meest NUTTIGE mislukking.

Doel van de prijs is om lering te trekken uit projecten in de zorg die uiteindelijk niet het gewenste resultaat realiseerden. Te vaak worden leerervaringen in de praktijk onvoldoende benut omdat men niet open durft te zijn over mislukkingen in onderzoek, innovatieprojecten en in de praktijk. Volgens Paul Iske (tevens columnist ICT&health) en Bas Ruyssenaars, initiatiefnemers van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, legt deze houding vaak de basis voor een volgende mislukking.

###mislukkingen2###

Waardevolle inzichten en lessen

'Leren hoe je moet reageren op onverwachte ontwikkelingen in onderzoek of innovatietrajecten is misschien wel de belangrijkste stap om succesvol te zijn,’ zo valt te lezen op de website van de Award. ‘ In de wereld van onderzoek en innovatie lopen projecten zelden zoals van te voren bedacht. Er is vaak sprake van een andere uitkomst dan gepland. Toch horen wij hier vaak niks over. Onterecht, want het is lang niet altijd het gevolg van ondoordacht denken en handelen. Deze onverwachte “wendingen” zitten vaak vol met waardevolle inzichten en lessen. Wij noemen het daarom Briljante Mislukkingen.'

De Zorg-award wordt uitgereikt op de Dag van de Briljante Mislukking, 7 december 2017, bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op deze dag maakt de jury de prijswinnaars van de Mislukkingen in de Zorg-award bekend. De jury bestaat uit Paul Iske (voorzitter), Edwin Bas (GfK), Cathy van Beek, (Radboud UMC), Bas Bloem (Parkinson Center Nijmegen), Gelle Klein Ikkink (Ministerie VWS), Henk Nies (Vilans), Michael Rutgers (Longfonds), Henk Smid (ZonMW), Mathieu Weggeman (TU Eindhoven).

Focus op zorg in 2017

Sinds 28 augustus 2015 zijn de activiteiten van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IVBM) ondergebracht in een stichting. De stichting heeft tot doel om een klimaat voor ondernemerschap te bevorderen door het leren omgaan met risico’s en het waarderen en leren van mislukkingen. In 2017 focust het Instituut zich met name op innovatie in de zorg.

Bas Ruyssenaars: “Met deze award hopen we bij te dragen aan het creëren van een beter innovatieklimaat in de zorg. Door opvallende cases in het licht te zetten willen we mensen inspireren en hen helpen uit te komen voor mislukkingen, en vooral om ook iets met deze ervaring te doen. Hoewel iedere ervaring in zijn totaliteit uniek is, zijn er wel vaak overeenkomsten te vinden. Paul Iske: “Zo zijn we gekomen tot een aantal patronen voor mislukken, die we beschreven hebben door middel van archetypes die vaak worden herkend in de praktijk.”

Winnaars van eerdere jaren waren Dr. Loes van Bokhoven (nieuw zorgtraject zonder patiënten), Jim Reekers (in het verleden behaalde resultaten) en Catharina van Oostveen (Tijd voor Topzorg).

Luister hieronder nog even naar de boodschap van Secretaris Generaal van het ministerie van VWS.

###mislukkingen###
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!