Deze maand staan Briljante mislukkingen weer in de schijnwerper. Op 16 januari vindt de uitreiking van Briljante Mislukkingen Award Zorg plaats. Op 27 januari is Paul Iske van het Instituut voor Briljante mislukkingen spreker tijdens de Openingsmanifestatie van de e-health week 2020.
Het woord mislukkingen moet hierbij met een korrel zout genomen worden, het briljante duidt op de leerervaringen van de innovaties die in de praktijk niet of iets anders opleverden dan vooraf gedacht. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren waarbij er een andere uitkomst is dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld.
Leerervaringen uit zorgvernieuwing
De vijf genomineerde briljante mislukkingen uit de zorg voor 2020 zijn: de Medical Navigator (een soort keuzehulp voor mensen met de diagnose kanker), de health deal VitaValley (een betere leefstijl promoten, Garage 2020 (dat jeugdzorg overbodig moest maken), zelfsturing bij thuiszorgorganisatie Cordaan, het Wijzelf inkoopplatform voor thuiszorg. Het award-event wordt elk jaar georganiseerd door het Instituut voor Briljante mislukkingen. Het Instituut probeert de samenleving uit te dagen door het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen.
De vijf genomineerden zullen deze middag zowel plenair als in kleinere break-out groepen hun leerervaringen delen. Een jury, bestaande uit ervaringsdeskundige en zorgprofessionals, zal vervolgens besluiten wie met de juryprijs naar huis gaat. Daarnaast bepalen de aanwezigen tijdens het event wie de publieksprijs ontvangt.
Begrip voor complexiteit innovatie
Paul Iske, Chief Failure Officer en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, spreekt ook tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020, 27 januari in het Afas Circustheather (Scheveningen). Het doel van het instituut is om begrip te kweken voor de complexiteit van innovatie en ondernemen. In Nederland delen we namelijk liever onze succesverhalen dan leermomenten. Zonde, meent Iske, want niet leren van 'mislukkingen' belemmert de innovatie.