CancerLinQ kan doorbraak in strijd tegen kanker betekenen

vr 22 januari 2016 - 15:13
Nieuws

De American Society of Clinical Oncology (ASCO) staat op het punt om de immense hoeveelheden beschikbare ruwe data op het gebied van kanker te vertalen naar kennis die toegepast kan worden om toekomstige kankerpatiënten zo goed mogelijk te helpen.

Dat schrijft Christine Donato van SAP in een artikel op Forbes. Kanker is momenteel verantwoordelijk voor bijna 590.000 doden in de VS, een op de vier sterfgevallen.

Sterfgevallen kanker terugbrengen

Het analyseren en vergelijken van de enorme hoeveelheid data uit onderzoek naar kanker en over afzonderlijke patiënten kan het aantal sterfgevallen aan kanker terugbrengen, maar diezelfde berg aan gegevens op goede wijze verwerken lijkt een onmogelijke taak. Volgens Peter Paul Yu, MD, FACP, FASCO en voormalig ASCO-president, kan IT een cruciale rol spelen in deze taak, door leerprocessen te versnellen, gezondheidskosten te beperken en het complete gezondheidsecosysteem van patiënten, familie, onderzoekers, betalende partijen en wetgevers beter uit te nutten.

Volgens Yu kan het snelle oncologische leerplatform van ASCO, CancerLinQ, een leidende rol spelen in de inspanning om via IT meer inzicht te krijgen in de beste aanpak van kanker. CancerLinQ draait op het SAP HANA platform en gebruikt Big Data analysetools om patiëntendata van electronic health records (EHRs, elektronische patiëntendossiers) te ontsluiten. Elke fase van CancerLinQ kan krachtiger instrumenten en inzichten bieden voor medici, patiënten en andere stakeholders in de kankergemeenschap. Dat kan onder meer door :

•    Kwaliteitsmaatregelen in realtime te monitoren en inzichten te krijgen via geanonimiseerde data van duizenden patiënten.
•    Door via een gepersonaliseerde patiëntentijdslijn een snapshot te krijgen van een behandeling, bijeffecten en uitkomsten.
•    Door groepen patiënten met vergelijkbare karakteristieken geanonimiseerd te vergelijken.

Volgens Yu, die sprak tijdens een SAP Personalized Medicine Symposium in Palo Alto, is interoperabiliteit verder een belangrijke uitdaging in de gezondheidssector. Een interoperabel Health IT ecosysteem kan de juiste data op het juiste moment aan de juiste mensen beschikbaar stellen op een wijze die zinvol is voor de ontvangers.

Momenteel worden gegevens uit patiëntendossiers op oncologisch gebied geuploaded in het CancerLinQ-platform. ASCO heeft als doel om in 2016 nog met de eerste versie van CancerLinQ van start te gaan. Zie video CancerLinQ

###CancerLinQ###