De meldkamer weet waar je bent - Nieuwsoverzicht van 17 september

vr 30 oktober 2015 - 12:17
Burgemeester_Leiden
Innovatie
Nieuws

Vandaag oa. Ambulancedienst RAV lanceert innovatieve tool - 'Dislike-knop goed voor geestelijke gezondheid - Deel dit bericht met #icthealth

Ambulancedienst RAV Hollands Midden lanceert innovatieve tool

Leiden - Vanaf vandaag gebruikt de Ambulancedienst RAV Hollands Midden het systeem VIL, deze afkorting staat voor Vaststelling Incident Locatie. De tool gebruikt de GPS gegevens van Smartphonegebruikers om hun locatie vast te stellen. Veel mensen weten namelijk niet precies waar ze zich bevinden als ze 112 bellen. "Ergens in het Kronesteinpark," zegt een 'slachtoffer' in een filmpje met uitleg over het systeem. De medewerker in de meldkamer vraagt het telefoonnummer en stuurt een bericht met een link. Door die link aan te klikken maakt de beller zijn locatie bekend aan het systeem en kan de ambulance ernaartoe.  Meer informatie vindt u op de site van RADHM.

'Disliken' op Facebook komt eraan - Goed voor de mentale gezondheid!

Facebook werkt aan een knop waarmee mensen kunnen laten zien dat ze meeleven met een post. Want het voelt toch een beetje gek om een foto van een ellendige situatie te liken. Hoe het precies gaat werken is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval geen regelrechte 'dislike'. "We willen niet dat mensen alleen maar elkaars updates gaan 'plussen of minnen', zo'n community willen we niet zijn, aldus Mark Zuckerberg tegenover Yahoo Health. Psychologen zien twee belangrijke voordelen. Ten eerste sluit de Facebook ervaring voortaan beter aan op het echte leven. Daarin is ook niet altijd alles vrolijk, gelukkig en blij. Maar het tweede voordeel is nog belangrijker: mensen die door een moeilijke tijd gaan, zullen zich meer gesteund voelen. Daardoor kan het helpen bij rouwverwerking. Tegelijkertijd is er wel het potentiële gevaar dat mensen blijven hangen in het negatieve.

Test met 'robodokter' in ziekenhuis

Dubai - patiënten in het Rashid Hospital Trauma Centre kunnen binnenkort een robot aan hun bed verwachten. In dit ziekenhuis start namelijk een test met de Rob Doc - een robot met een camera die zelf de weg kan vinden in het ziekenhuis, bijvoorbeeld door kamernummers te herkennen. Het grote voordeel van de robot, is dat specialisten op deze manier op afstand kunnen meekijken en aanwijzingen kunnen geven aan een arts die naast de patiënt staat. Ook al is dat in een ander ziekenuis. De daadwerkelijke test gaat van start na IT-event Gittex, dus ongeveer eind october. U vindt het hele artikel op Gulfnews.com.