Digitale transitie versnellen met open FHIR API’s

do 7 oktober 2021 - 13:14
Digitalisering-Laptop
Digitalisering
Nieuws

De digitale transitie van de zorgsector is al enkele jaren in volle gang. De coronacrisis heeft de noodzaak daarvan bij steeds meer zorgprofessionals en -instellingen doen doordringen. De communicatie tussen verschillende (ICT) systemen is belangrijke voorwaarde voor een goede digitale transitie. Binnen de zorg is daar nog wel een aantal slagen te maken. Met de lancering van de eerste end-to-end encrypted open FHIR API’s wordt volgens de initiatiefnemers zo'n slag gemaakt.

Het uitwisselen van medische (patiënt)gegevens is ook na jaren van ontwikkeling en standaardisatie nog altijd een van de grotere uitdagingen binnen de zorg als het gaat om het succes van de digitale transitie. Die beperkingen leiden in de praktijk tot veel extra (hand)werk. Gegevens moeten vaak nog handmatig overgetypt en ingevoerd worden. Ook gegevens uit eHealth apps en medische apparaten, zoals vragenlijsten en slimme horloges, kunnen meestal niet automatisch in het elektronisch patiënt dossier (EPD) worden ingeladen. Er zijn wel oplossingen, maar die zijn vaak maar op kleine schaal, per systeem of soort EPD, bruikbaar.

Een een consortium van IT-bedrijven, overheidsinstellingen en zorginstellingen, verenigd onder de naam HL7, lanceerde vijf jaar geleden de internationale standaard voor zorggegevens en -applicaties; FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources).

FHIR API's voor digitale transitie

De Utrechtse scale-up Open HealthHub heeft nu een API-platform ontwikkeld die de koppeling tussen verschillende IT-systemen in de zorg moet vereenvoudigen. Het is voor het eerst dat er een openbare bibliotheek met end-to-end encrypted API’s en technische documentatie op de internationale FHIR-standaard beschikbaar komt waarmee ontwikkelaars zelf direct aan de slag kunnen. IT-specialisten van zorginstellingen kunnen in een testomgeving, een zogenoemde sandbox, de koppelingen voor hun toepassingen en applicaties maken, testen en vervolgens in de praktijk lanceren.

"De nu gepresenteerde combinatie tussen open API’s op de FHIR-standaard en de end-to-end encryptie zorgen voor een primeur; niet eerder werd er een platform gelanceerd dat deze combinatie aanbiedt. Niet alleen is hiermee een belangrijke stap richting een grote digitale transformatie in de zorg gezet, het kan op termijn ook vendor lock-in in zorg-ICT tegengaan. In tegenstelling tot een volledig pakket aan applicaties van dezelfde software leverancier af te nemen, bieden integreerbare applicaties zorginstellingen de keuzevrijheid om een eigen samenstelling van applicaties en systemen te vormen", aldus de initiatiefnemers, Marco Woesthuis (arts, CEO) en Martijn Verhoeven (IT-ondernemer, CTO).