De toekomst begint vandaag

vr 11 april 2025
De toekomst begint vandaag
Column
Premium

We leven in een ziekmakende samenleving die het volhouden van een gezonde leestijl eerder moeilijker dan makkelijker maakt. En zolang wij dit normaal vinden, blijft alles hetzelfde. Toch biedt iedere dag ons de unieke kans om onze gezondheid te verbeteren. De keuzes die we vandaag maken, vormen de fundamenten van onze toekomst. Dit is niet slechts een optimistische kijk op het leven, het is een krachtige waarheid die we als samenleving moeten omarmen. Als we elkaar inspireren, motiveren en stimuleren, kunnen we enorme gezondheidswinsten behalen.

Als chronisch patiënt heb ik aan den lijve ervaren hoe belangrijk actief aan je gezondheid werken is. Ik ben inmiddels 40 jaar. Toen ik geboren werd, was mijn overlevingskans nihil. Dankzij mijn donor en door bewuste keuzes te maken over wat ik eet, hoe ik beweeg en waarom ik doe wat ik doe, heb ik mijn leven een nieuwe richting gegeven. Ik beschouw mijn lichaam als mijn tempel. Ik eet zo gezond mogelijk, drink met name water, (kruiden)thee en vermijd alcohol en drugs. Mijn medicatie houd ik tot een minimum beperkt om afstoting van een donororgaan te voorkomen. 

Kracht van beweging en voeding

Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel je beweegt op een dag? Voldoet je dagelijkse activiteit aan de beweegnorm? En hoe zit het met je eetgewoonten? Eet je gezond of ongezond? De antwoorden op deze vragen zijn cruciaal. Het is meer dan een kwestie van persoonlijke gezondheid: het gaat om hoe we als samenleving met ons welzijn omgaan. Leven we volgens ons morele kompas of, of laten we ons leiden door de 'matrix' van de moderne samenleving?

Preventie en leefstijl

In wacht- en spreekkamers moeten we niet alleen aangesproken worden op onze ziekten, maar vooral op onze leefstijl. Actieve preventie moet centraal staan in het behoud van onze gezondheid en het vermijden van onnodige behandelingen en medicatie. Het huidige zorgsysteem is vaak gericht op ziekte en behandeling: het is tijd voor een verschuiving naar welzijn en kwaliteit van leven waarin de patiënt écht centraal staat. 

Samen sterk

Als ik het kan, kan jij het ook. Het is cruciaal dat we elkaar blijven aanmoedigen in het maken van de juiste keuzes. Dit begint met kleine stapjes. Ga een wandeling maken, kies een gezonde maaltijd, neem tijd om te mediteren. Zo kunnen we een cultuur creëren waarin gezondheid en welzijn centraal staan.

Digitalisering

Digitalisering speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van zelfzorg, preventie en een gezonde leefstijl. Enkele voorbeelden:

  • Gezondheidstracking en monitoring: slimme apparaten zoals wearables kunnen vitale gegevens zoals hartslag, slaapkwaliteit en fysieke activiteit meten. Dit biedt gebruikers inzicht in hun gezondheid en moedigt hen aan gezonde gewoonten vol te houden.
  • Online informatie en educatie: digitalisering maakt gezondheidsinformatie toegankelijk via websites, apps en platforms. Zo kunnen mensen beter geïnformeerd keuzes maken over voeding, beweging en mentale gezondheid. 
  • Telezorg en e-consulten: via digitale technologie kunnen mensen makkelijker contact opnemen met zorgverleners voor advies of consultaties, wat tijd en moeite bespaart. Dit is vooral handig voor vroege preventie en het stellen van vragen over een gezonde leefstijl. Laat professionals dit met name stimuleren. 
  • Community en motivatie: online platforms en sportclubs kunnen mensen met dezelfde gezondheidsdoelen verbinden. Dit kan extra motivatie en het delen van ervaringen opleveren, wat leidt tot betere naleving van gezonde gewoonten en dus een goede basis voor een gezonde toekomst en generatie.
  • AI en personalisatie: AI kan helpen bij gepersonaliseerde gezondheidsplannen, gebaseerd op de specifieke behoeften en gegevens van de gebruiker. Laat je vooral inspireren en stimuleren door je omgeving en de menselijke interactie. Ondersteuning van bijvoorbeeld familie, vrienden of gemeenschappen speelt een cruciale rol bij hoe jij omgaat met je gezondheid. 

Traditionele zelfzorgmethoden en digitale hulpmiddelen hebben elk sterke punten en kunnen elkaar aanvullen voor een positief resultaat. Digitalisering biedt de tools en kansen om jou actief te ondersteunen in het maken en behouden van gezondere keuzes. Welke keuze maak jij?

De weg vooruit

Laten we de juiste vragen (blijven) stellen en inzetten op transparantie en volledige toegang tot doorbraken die beschikbaar zijn of zouden moeten zijn. Want op dit moment leven we niet in een helpend en inspirerend zorgsysteem, maar in een ziekte-industrie waar winst belangrijker is dan mensen en is de patiënt het verdienmodel.  

De toekomst van onze gezondheid ligt in onze handen. Wij moeten verantwoordelijkheid nemen voor ons welzijn en dat van onze medemens. Of het nu gaat om voeding, beweging of mentale gezondheid, elke actie die we vandaag ondernemen, kan een positieve impact hebben op onze toekomst en die van onze kinderen. 

De toekomst van je gezondheid begint vandaag. Maak er een gezonde dag van!

Together we care!  

CV

Geert-Jan van Hal is lid van de Redactieraad van ICT&health en is partner digitale zorg. Vanuit zijn perspectief als mens, patiënt, ervaringsdeskundige en eindgebruiker bekijkt en schrijft hij over de ontwikkelingen op het gebied van medische innovatie, mensgerichte zorg en de digitale gezondheidszorg.