Voor het eerst wordt een medicijn waarbij een molecuul gebruikt is dat met behulp AI en machine learning ontwikkeld is, getest op proefpersonen. Volgens de ontwikkelaars, een Britse startup, een mijlpaal en de opmaat naar de ontwikkeling van nog meer nieuwe AI-ondersteunde medicatie in de (nabije) toekomst.
Terwijl de ontwikkeling van nieuwe medicijnen doorgaans zo'n vijf jaar in beslag neemt, werd het 'AI-medicijn' in 12 maanden ontwikkeld. Het medicijnmolecuul, genaamd DSP-1181, is gemaakt met behulp van algoritmes die alle potentiële verbindingen van het molecuul doorzocht en vergeleek met een grote parameter database.
AI-medicijn is een mijlpaal
De ontwikkelaar van het AI-medicijn is een Britse startup, Exscienta. Volgens Professor Andrew Hopkins, CEO, is dit een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. "AI wordt al toegepast voor het diagnosticeren van patiënten en voor het analyseren van patiëntgegevens en scans, maar dit is een direct gebruik van AI bij het maken van een nieuw medicijn", aldus Hopkins.
De eerste fase van tests vinden plaats in Japan. Indien die succesvol verlopen dan wordt de test wereldwijd uitgebreid. Het bedrijf werkt intussen al aan mogelijk nieuwe medicijnen voor de behandeling van kanker en hart- en vaatziekten.
Exscienta hoopt voor het eind van dit jaar een tweede AI-medicijnmolecuul te ontwikkelen die gebruikt kan worden bij klinische proeven. Dat meldt het bedrijf in een gesprek met de BBC.
Agnostisch algoritme
"De zoektocht naar nieuwe, bruikbare, medicijnmoleculen is een proces waarbij miljarden beslissingen genomen moeten worden. Dat maakt de ontwikkeling van nieuwe medicijnen een enorm complex proces. Ons algoritme is agnostisch. Daardoor kan het op elke ziekte toegepast worden", zei Professor Hopkins.
Hij voegde daaraan toe: "2020 is het jaar dat het eerste AI-medicijn ontwikkeld werd. Tegen het eind van dit decennium zou het goed mogelijk zijn dat AI toegepast wordt bij de ontwikkeling van alle nieuwe medicijnen."
Paul Workman, CEO van The Institute of Cancer Research, was niet betrokken bij het onderzoek, maar hij is wel positief over deze ontwikkeling. "Ik denk dat AI een enorm potentieel heeft om de ontdekking van medicijnen te verbeteren en te versnellen," zo zei hij.