Eerste vrouw met been-klikprothese loopt mee tijdens Vierdaagse

vr 14 juli 2017 - 10:09
Nieuws

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2017 wagen 44.680 mensen zich aan wandeltochten van 30, 40 of 50 kilometer. Dit jaar zal de eerste vrouw met een been-klikprothese meelopen gedurende de Nijmeegse Vierdaagse, zo meldt de Gelderlander.

Pietsje Hannema was de eerste vrouw in Nederland die een klikprothese aangemeten kreeg. Dit jaar is ze de eerste met deze prothese die meedoet aan de Nijmeegse Vierdaagse. Deze prestatie vergde jarenlange inzet: al in 2010 kreeg Hannema de prothese. Na intensieve therapie en oefening, zal de vrouw tijdens de 101ste Vierdaagse iedere dag 30 kilometer afleggen.

Twee operaties, dan revalidatie

Chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent introduceerden de klikprothese in 2009 in Nederland. Met een klikprothese is het mogelijk een directe verbinding te maken tussen het bot in de stomp en de prothese, die hierop geklikt wordt.

Hiervoor zijn twee operaties nodig: voor het aanbrengen van een metalen pin in de mergholte van het bot én het inschroeven van een verbindingspin. Deze verbindingspin steekt een stukje naar buiten en vormt zo het ‘klik’-gedeelte waar de prothese op past. Eén week na de tweede operatie start de poliklinische revalidatie. Deze revalidatie duurt vier weken, gedurende welke de patiënt weer leert lopen. Echte afstanden afleggen vraagt echter om een veel langere revalidatietijd, zo stelt ook Hannema. Zij kon pas na drie jaar tochten maken van een paar kilometer.

Klikprothese meer comfortabel

De prothese heeft verschillende voordelen, waardoor het comfortabeler voelt dan een normale prothese. Zo maakt een verschil in omvang van de stomp niet uit, waardoor te strakke of te losse protheses niet meer voorkomen. Bovendien kan de prothese tijdens het lopen niet afvallen, wat natuurlijk ook bij het lopen van een Vierdaagse erg prettig is.

###beenprothese###

Ook gebruikt een patiënt de spieren in de stomp weer. Hij of zij maakt hierdoor een bijna normale loopbeweging vanuit de heup en het bekken. Lopen kost zo minder energie. De klikprothese kan bovendien snel en eenvoudig worden vastgemaakt. Bijstelling van de prothese is hierna in principe niet meer nodig.

Op 21 april 2017 ontving de eerste Nederlandse patiënt, Johan Baggerman, een klikrobotarm. Dankzij een nieuwe techniek kan de robotarm direct aan het bot worden geklikt. De klikmethode is niet de enige innovatie: de patiënt kan de arm vervolgens met gedachten aansturen.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!