Het Europese samenwerkingsverband EIT Health heeft zes startups uit België en Nederland een innovatiesubsidie gegeven. De zes bedrijven zijn overgebleven na een competitie met een kleine 30 andere gegadigden in het Life Sciences, Health & Technology domein.
Het gaat om de bedrijven Ectosense, Toxys, Microsure, Qompium, m4ke.IT en Idris Oncology. Zij hebben subsidies van 25.000 tot 50.000 euro gekregen om de volgende grote stap in hun ontwikkeling kunnen financieren. De jury heeft bij het toekennen van de subsidies gekeken naar innovatief ondernemerschap, een doordachte marktstrategie, de potentie van het product en de kans dat het bedrijf met deze subsidie aanzienlijk sneller marktrijp zou zijn.Tijdens het “Road to Uppsala” – event van EIT Health België – Nederland werden de innovatiepremies uitgereikt door Ellen Perik, Ontwikkelmanager Gemeente Rotterdam, Menno Kok, directeur EIT Health België - Nederland en Bart Haex, voorzitter EIT Health België - Nederland. Dezelfde middag vond de regionale finale plaats van de EIT Health businessplan competitie, met als winnaars Ontoforce en Somnox.
Jonge bedrijven zijn belangrijke aanjagers van vernieuwing, zeker ook in de sectoren gezondheid en gezondheidszorg waarin EIT Health actief is. Daarom heeft EIT Health een aantal instrumenten ontwikkeld - advies, faciliteiten, financiële steun - om deze bedrijven te steunen tijdens het traject van idee naar toepassing. Zowel in de vroege fase van dit traject, wanneer startende bedrijven voor het eerst moeten laten zien wat ze waard zijn met het eerste functionerende concept van hun vinding (de Proof of Concept fase), als wanneer ze bijna klaar zijn om de markt op te gaan met hun product.
Europese Proof of Concept competitie
In dit licht heeft EIT Health de Head Start & Proof of Concept competitie uitgeschreven. Daarop kunnen jonge bedrijven in de sector Life Sciences, Health & Technology in de zeven EIT Health locaties, waaronder België en Nederland, inschrijven.Uit 32 inschrijvingen heeft een vakkundige jury van experts in innovatie en gezondheidszorg, ondernemers en investeerders een zestal winnaars gekozen, die met nieuwe ‘digital health oplossingen’, medische technologie en slimme toepassingen van nieuwe biomedische kennis innovatie zorgtoepassingen en –concepten biede.
De businessplan competitie van EIT Health is dit jaar op zeven plaatsen in Europa gestart. Uit enkele honderden kandidaten krijgen 20 ondernemers in de Europese finale op 23 november in Barcelona om de EIT Health businessplan competitie te winnen. Dat levert behalve een geldprijs ook aandacht van de juryleden op, allemaal investeerders in de sector Life Sciences, Health & Technology.
Ontoforce en Somnox hebben na hun winnende pitch in Rotterdam een plaats gekregen in de internationale finale in Barcelona waar zij mogen pitchen voor een jury van 9 investeerders en een publiek van 350 potentiële samenwerkingspartners en klanten.
Stimuleren nieuwe zorgconcepten
Het European Institute for Innovation and Technology (in) Health stimuleert het vinden van nieuwe zorgconcepten en -toepassingen om gezondheid te bevorderen en de kosten van de zorg te begrenzen. Dit mede in het kader van de vergrijzing van de bevolking in veel Westerse landen. EIT health doet dit onder meer door ondernemerschap, opleiding en innovatie in de zorg te stimuleren, zodat nieuwe producten en services beschikbaar komen voor de Europese burger.EIT Health is een samenwerkingsverband tussen 140 partners uit Europa: instellingen en bedrijven zoals het Karolinska Institutet, Imperial College London, Universiteit van Oxford, IBM, KU Leuven, ErasmusMC, Achmea, Philips, Siemens en Roche.
EIT Health België-Nederland
Op 25 februari van dit jaar werd EIT Health België-Nederland officieel geopend in Rotterdam. EIT Health België-Nederland is één van de zeven EIT Health locaties in Europa en zit in het Groothandelsgebouw bij het Cambridge Innovation Center in Rotterdam.Partners van EIT Health België-Nederland zijn Philips, Achmea, KU Leuven, Universiteit Gent, TU Eindhoven, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, de Leijden Academy, UMC Groningen, Universiteit Maastricht, TNO, Barco, iMinds, iMec en Gimv.