Farmaceutische sector moet meegaan in disruptieve technologie

ma 22 augustus 2016 - 15:29
Nieuws

Wanneer de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie niet meegaan in de veranderingen die disruptieve digitale technologie met zich meebrengt, dan zullen zij weggespoeld worden. Dat, stelt Dr. Bertalan Mesko in een artikel op zijn website The Medical Futurist.

De farmaceutische sector in moet zich goed voorbereiden op de toekomst van een proactieve, preventieve aanpak van gezondheidszorg. Gebeurt dat niet, dan zullen volgens Mesko voor farmaceutische bedrijven alle mogelijkheden die de nieuwe technologie hen biedt, buiten hun bereik blijven. 

Wat gebeurt er wanneer het huidige systeem van gezondheidszorg er niet in slaagt om disruptieve technologie te integreren en adopteren? Dan zal zij worden vervangen door een technologiegebaseerde dienstverlening met weinig of geen menselijke interactie. Een dergelijk complex systeem moeten we echter niet zomaar laten verdwijnen. Het moet bewust en zorgvuldig herontworpen worden, onderdeel voor onderdeel.

De farma-sector staat voor vergelijkbare uitdagingen. Ondernemingen en instituten in deze sector moeten nu al bezig gaan met het kijken wat nieuwe digitale technologie aan uitdagingen en kansen voor hen brengt. Doen ze dat niet, dan zullen ze hun omzetten en hun centrale positie in de medische wereld zien verdwijnen.

Stel je voor dat stakeholders zoals zorgverzekeraars, overheden en medische instellingen hun geld, hun expertise en hun tijd besteden aan het voorkomen van ziektes en aandoeningen in plaats van het genezen en behandelen ervan? Dat betekent een gezondere samenleving, waarin de farmaceutische industrie de kern van zijn activiteiten verloren heeft. Dan is het toch beter om het pad van transformatie te volgen. De auteur van het artikel zet tien disruptieve technologieën of door technologie mogelijk gemaakte ontwikkelingen op een rij die de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg ingrijpend gaan veranderen, goedschiks of kwaadschiks.

De regie in handen van de patiënt

Patiënten die de regie over hun gezondheid in eigen hand nemen, staan op gelijke hoogte met zorgverleners en kunnen het hele systeem van zorg op zijn kop zetten. Ze doen hun eigen onderzoek, vinden hun eigen informatie en blijven zelf op de hoogte van mogelijke behandelingen. Als ze rijk genoeg zijn, kopen ze wellicht hun eigen biotech-onderneming. Maar het blijven leken. Medische professionals moeten deze e-patiënten nog altijd helpen met het vinden van antwoorden, maar ze dienen daarbij de patiënt wel als gelijkwaardige partner te zien.

Farma-ondernemingen moeten nog altijd medicatie leveren, maar nu op basis van daadwerkelijke behoeften en wensen van medische professionals en patiënten. Onderhandelen en echt luisteren dus. Afdoende regulering is er voor nodig om te zorgen dat zogenaamde garage-laboratoria niet overal ontstaan en ethiek als vraagstuk ondergesneeuwd raakt. De patiënt in de stoel van de regisseur kan een goede ontwikkeling zijn, maar wat het kan brengen kan nog alle kanten uit.

Gamification van zorg

De methoden om medische professionals te motiveren bij het voorschrijven van bepaalde medicatie en om patiënten te motiveren medicatie in te nemen, zijn verouderd. Farma-ondernemingen dienen zich te wenden tot motiverende methoden zoals gamificatie, waarbij via (mobiele) spellen patiënten duidelijk gemaakt wordt wat bepaalde zorg en medicatie voor hen kan betekenen, of waarbij medische informatie voor onderzoeken wordt verzameld. Pokemon Go is een goed voorbeeld waarbij een spel een grote impact kan hebben op gezondheid, door mensen niet te zeggen dat ze meer moeten bewegen maar door er voor te zorgen dat ze dat ook willen.

AR, VR veranderen de wereld

In een wereld waarin mensen overladen worden met informatie, hoe kun je er voor zorgen dat juist de informatie die jij wilt overbrengen het beste blijft hangen? Dat kan door mensen die informatie op een hele andere manier te laten ervaren. Via een website vertellen hoe een kankercel er uit ziet, werkt heel anders dan wanneer je iemand via een VR-bril door een kankercel heen kan laten lopen en de werking kan zien van een medicijn tegen kanker.

Thuis sequenceren van genen

De kosten van DNA sequencing dalen voortdurend. Wanneer dergelijke methoden toegankelijk worden voor thuis gebruik, zal de hele manier veranderen waarop medicatie wordt voorgeschreven. De farmaceutische industrie moet zich hierop voorbereiden, zodat ze de maatwerkoplossingen kunnen biedenwaarom steeds meer zal worden gevraagd. Niet langer standaardmedicatie voor miljoenen, maar gepersonaliseerde medicatie en therapie op basis van iemands genetische achtergrond.  

Quantified Self

Wearables en lichaamssensors bieden groeiende hoeveelheden realtime gegeven over de gezondheid en leefstijl van mensen. De impact van meer, meer persoonlijke en direct beschikbare gegevens kan een enorme impact hebben op klinisch onderzoek, zoals bij het ontwikkelen en uittesten van nieuwe medicatie. Wanneer de farma-sector hier in meegaat, kunnen de besparingen in kosten en tijd enorm zijn. Dat betekent echter wel dat deze ontwikkelingen voortdurend op de voet gevolgd moeten worden, om ten volle van de voordelen te profiteren.

DIY Biotechnologie

Denk even terug aan die garagelaboratoria: zij vormen mogelijk de volgende fase in de ontwikkeling van biotechnologie. Wellicht komen op termijn hier de grootste en beste ideeën vandaan op het gebied van nieuwe medicatie, in plaats van bij de grote farmaceutische bedrijven. Een voorbeeld is ‘burgerwetenschapper’ Jack Andraka, die op zijn vijftiende een zeer vernieuwende test heeft ontwikkeld voor alvleesklierkanker. Dergelijke initiatieven ondersteunen kan de sleutel zijn tot een toekomst waarin DIY biotechnologie veilig kan blijven.

3D Printing

De 3D printing revolutie is doorgedrongen tot medische protheses, apparatuur en nu farmaceutische producten. De eerste via een 3D printer gefabriceerde medicatie is in 2015 door de Amerikaanse toezichthouder FDA goedgekeurd. Grote veranderingen zijn op komst wanneer mensen een blauwdruk kunnen krijgen van een op maat gemaakt medicijn die in een op maat geleverde dosering – op basis van iemands genetische achtergrond – bij de lokale apotheek uitgeprint kan worden, zonder dat de grote farmaceutische bedrijven er nog aan te pas komen.

Het einde van menselijke proefpersonen

Er kan op korte termijn al grotendeels een einde komen aan de wat barbaars aandoende praktijken van het testen van medicijnen op mensen. Klinische onderzoeken kunnen op basis van gesimuleerde menselijke fysiologie miljarden malen getest worden door supercomputers in enkele seconden. Geen ethische dilemma’s meer, goedkoper, sneller en meer betrouwbaar onderzoek. Combineer dit met de nieuwe mogelijkheden voor het verzamelen van grote hoeveelheden medische gegevens en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Supercomputers nemen complexe beslissingen

Kunstmatige intelligentie kan een grote bijdrage leveren aan het beslisproces van menselijke medische professionals, onder meer bij het zoeken  naar een behandeling of het stellen van een diagnose. Cognitieve platforms zoals IBM Watson worden al op veel manieren gebruikt, onder meer om te leren diagnosticeren op basis van immense hoeveelheden data, maar ook op gebieden zoals biotechnologie en genetisch onderzoek. Dit zal voor altijd de manier veranderen waarop nieuwe medicatie wordt ontwikkeld. Hoewel de mens aan het einde van de keten belangrijk is en blijft, kan een AI-platform sneller en met grotere accuratesse gegevens doorzoeken en analyseren.

Nanorobots in het bloed

Nanotechnologie lijkt nog ver weg, maar er wordt al gekeken naar methoden om nanosensors voortdurend metingen te laten doen in het menselijk lichaam. Voor de farma industrie betekent nanotechnologie mogelijk een hele nieuwe manier om medicijnen op de juiste plek in het menselijk lichaam te krijgen, bijvoorbeeld in ‘nanokooien’. Dat betekent ook dat zij op een hele andere wijze medicijnen dienen te produceren, een radicaal andere aanpak dan de pillen, capsules en vloeistoffen van nu. Het is een van de meest futurologische voorbeelden van disruptieve technologie, maar het is nooit vroeg genoeg om je voor te bereiden op een nieuwe revolutie.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!