FluidBalance UMCG genomineerd voor Zorginnovatieprijs

7 maart 2018
Fluidbalance
Innovatie
Nieuws

De UMCG-innovatie FluidBalance is genomineerd voor Nationale Zorginnovatieprijs. De innovatie is ontwikkeld door aios interne geneeskunde Rick Pleijhuis. Hij won met FluidBalance won hij al de Innovatieprijs Zorg van het UMCG, uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het ziekenhuis op 9 januari.

FluidBalance is mede ontwikkeld op de afdelingen Intensive Care en Interne Geneeskunde. Met het ‘apparaatje’ wordt continu de urineproductie van een patiënt geregistreerd. Verandering van de urineproductie is een belangrijke indicator voor de gezondheidstoestand. Door de vinding van Rick hoeft die meting niet meer handmatig gedaan te worden en wordt de verpleegkundige ontlast. En de meting is veel nauwkeuriger, zodat er direct ingegrepen kan worden.

Eerste keer eigen innovatieprijzen

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG afgelopen januari werden voor het eerst interne Innovatieprijzen uitgereikt, een voor onderzoek, een voor zorg en een voor onderwijs en opleiding. De prijs stelt middelen beschikbaar voor een idee dat een collega wil verwezenlijken binnen het UMCG. https://youtu.be/m0v6zncTxBM De Innovatieprijs Zorg werd uitgereikt aan Rick Pleijhuis. Frank IJpma ontving de Innovatieprijs Onderzoek voor de verdere kwaliteitsontwikkeling van een 3D-techniek voor bekkenreconstructie. De Innovatieprijs Onderwijs & Opleidingen ging naar Janniko Georgiadis voor de ontwikkeling van een online game voor anatomie-onderwijs.

Nationale zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs 2018 wordt op 15 maart uitgereikt tijdens het Health Valley Event in Nijmegen. Naast de vakjuryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Het Maxima Medisch Centrum (MMC) heeft onlangs voor urologie-onderzoek een methode in gebruik genomen waarmee patiënten thuis een flowmetrie-onderzoek kunnen doen. Daarbij wordt informatie verzameld over urineproductie en straalkracht. De gegevens van het onderzoek, zoals de straalkracht, worden via bluetooth automatisch naar een online portal gestuurd. Daar kan de arts de gegevens bekijken.