Franciscus Gasthuis neemt hybride OK in gebruik

vr 5 maart 2021 - 07:59
HybrideOK-Franciscus
Innovatie
Nieuws

Medio vorig jaar werd in het Franciscus Gasthuis & Vlietland gestart met de bouw van een nieuwe hypermoderne hybride operatiekamer, als aanbouw bij het bestaande operatiecomplex van het ziekenhuis. De werkzaamheden zijn onlangs voltooid en inmiddels is de hybride OK in gebruik genomen. Het grote voordeel van een hybride OK is het feit dat in één ruimte twee verschillende ingrepen gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden.

Met de ingebruikname van de hybride OK en de nieuwe technologische mogelijkheden zullen, zo verwacht Franciscus Gasthuis & Vlietland, operaties uiteindelijk, wanneer meer ervaring opgedaan wordt, steeds nauwkeuriger en efficiënter verlopen. "Stel je hebt een motorongeluk en een situatie met interne bloedingen en botbreuken, dan kunnen we hier met deze nieuwe apparatuur in één operatiekamer mee aan de slag", vertelt vaatchirurg Gijs Welten.

De hybride OK moet er op den duur toe leiden dat operaties minder tijd in beslag zullen nemen. Daarnaast zullen door de nieuwe werkwijze ook minder complicaties optreden en het aantal her-operaties afnemen, zo verwacht het ziekenhuis.

Hybride OK: veilig en leerzaam

Op een hybride operatiekamer vinden operatieve ingrepen plaats met behulp van röntgenbeelden. Met behulp van (3D) beeldtechnieken kan het operatieteam met minimaal invasieve operatietechnieken werken. De chirurgen opereren via kleine gaatjes en worden daarbij ondersteund door röntgentechnologie en 3D software met beelden die op een groot beeldscherm getoond worden. In de hybride OK werken chirurgen, interventie-radiologen, röntgenlaboranten en operatie-assistenten nog nauwer samen.

De hybride operatiekamer is zo ingericht dat zowel de patiënt als de medewerker minder blootstaat aan röntgenstraling. Dit zorgt voor meer veiligheid voor zowel de patiënt als het ok-personeel. "De ruime opzet van deze operatiekamer biedt veel mogelijkheden als lerende omgeving voor het gehele operatie- en radiologieteam", aldus Marinka Asselt-van Adrichem, afdelingsmanager operatiecomplex.

In onderstaande video vertellen vaatchirurg Gijs Welten, operatieassistent Jolanda Mijnheer en radiodiagnostisch laborant Atie de Vries over de hoogwaardige zorg die dankzij de hybride operatiekamer aan patiënten geleverd kan worden.

https://www.youtube.com/watch?v=PmW13ALCwI8

Toename gebruik hybride OK's

De afgelopen twee jaar namen diverse ziekenhuizen al een vergelijkbare nieuwe operatiekamer in gebruik of hebben plannen daarvoor. Het Máxima MCNij Smellinghe en Diakonessenhuis zijn maar enkele voorbeelden.

De bedrijven Jan Snel en Medexs hebben in zes maanden tijd de hybride OK voor Franciscus Gasthuis & Vlietland opgeleverd, vertelt Jorrit Janmaat, Accountmanager Healthcare bij Jan Snel. “De vraag naar hybride operatiekamers is enorm gestegen. Niet alleen de mogelijkheid tot het combineren van twee ingrepen, maar ook de manier waarop we deze specialistische ruimte realiseren, draagt daaraan bij. Terwijl de hybride OK gereed wordt gemaakt en wordt gekoppeld aan de zorginstelling, kunnen bestaande ruimtes zonder problemen doordraaien. Ondanks de bouwwerkzaamheden, ondervinden zij dus geen hinder van het proces.”