Fusie ziekenhuizen afgeblazen na ACM-besluit, invoering EPD te complex

di 12 december 2017 - 17:47
St._Anna_Zorggroep
Innovatie
Nieuws

De voorgenomen fusie tussen de St. Anna Zorggroep (Geldrop) en het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) gaat niet door. Dit hebben beide organisaties besloten. Een negatief besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de melding van het fusievoornemen, levert aanzienlijke vertraging op, onder meer in de invoering van een EPD. De toezichthouder meldde in december scherper op ziekenhuisfusies te letten wegens gebrek aan voordelen die uit fusies voortkomen.

De ACM concludeerde begin november -op basis van de melding van hun fusievoornemen- dat de St. Anna Zorggroep en het Catharina Ziekenhuis een vergunning moesten aanvragen als zij hun voorgenomen fusie willen doorzetten. De toezichthouder constateert dat er na de fusie mogelijk te weinig keuzemogelijkheden overblijven voor patiënten en zorgverzekeraars in de regio Eindhoven voor algemene ziekenhuiszorg.

Invoering EPD te complex door ACM-besluit

Het negatieve besluit maakt de onder andere voor de fusie noodzakelijke samenvoeging van ICT en de implementatie van een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD) zeer complex en kostbaar. Besluiten hierover konden niet langer wachten. Daarbij komt dat mede op basis van het in december gepubliceerde rapport van de ACM over fusies, de uitkomst van een eventueel ACM-vergunningstraject onzeker is.

“We hebben helaas als Raden van Bestuur moeten besluiten om het fusietraject te stoppen, ” aldus Ingrid Wolf- de Jonge, voorzitter Raad van Bestuur van de St. Anna Zorggroep. Tegelijkertijd hebben beide organisaties de intentie uitgesproken om in de toekomst intensief te blijven samenwerken. Zo willen zij voor patiënten een breed palet aan zorg in de regio kunnen blijven waarborgen.”
Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis, voegt hier aan toe: “We gaan nu in overleg om de samenwerking op medisch-inhoudelijke gebieden verder uit te werken. Daarbij worden natuurlijk ook de belangrijkste relevante stakeholders betrokken.”

ACM: verscherpte aandacht ziekenhuisfusies

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet op 5 december weten dat het de aandacht verscherpt voor concurrentierisico’s van ziekenhuisfusies. Uit onderzoek naar de effecten van ziekenhuisfusies op prijs en volume lijken prijzen relatief gezien te stijgen. Eerder was al gebleken dat de kwaliteit van de zorg niet aantoonbaar verbetert na een fusie.

Dit zijn belangrijke concurrentiefactoren waarop de ACM toetst. Behalve de resultaten van de onderzoeken naar de prijs-, volume- en kwaliteitseffecten van ziekenhuisfusies geven ook toegenomen ervaringen en risico’s die andere betrokkenen zien aanleiding voor deze verscherpte aandacht.

De voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse academische ziekenhuizen Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) is in september nog wel goedgekeurd door de ACM. In december 2016 liet de ACM al weten dat er bij onderzoek, opleiding, onderwijs en basiszorg voldoende keuzemogelijkheden zouden blijven na een fusie. In september concludeerde de toezichthouder dat er ook voor patiënten en zorgverzekeraars voldoende keuzemogelijkheden blijven. Dit geldt zowel voor de basiszorg als voor de (hoog)complexe ziekenhuiszorg of topzorg.


Gezamenlijk EPD AMC, VUmc

Het AMC en VUmc hadden voorafgaand aan de juridische fusie al gekozen voor de gezamenlijke invoering van één EPD voor in totaal 12.000 gebruikers. VUmc had eerder een poging gedaan om een EPD in te voeren, maar die was niet gelukt. Op 25 oktober 2015 is het EPD live gegaan bij het AMC en op 13 maart 2016 bij VUmc. In eerste instantie nog met 'schotjes' tussen de gebruikers van beide ziekenhuizen, in afwachting van de juridische fusie.

Andere gezamenlijke digitale innovaties als gevolg van de fusie tussen AMC en VUmc zijn onder meer:

  • Een gezamenlijk ontwikkelde app die ouders van te vroeg geboren baby’s beter moet voorlichten.
  • Een innovatief opleidingscentrum voor chirurgen, waarbij onder meer gebruik gemaakt wordt van technologie zoals augmented en virtual reality.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!