Gedachtenlezen via internet - Nieuwsoverzicht van 25 september

ma 4 januari 2016 - 12:25
gedachtenlezen-nieuws
ICT
Nieuws

Verder vandaag : Robot helpt bij chemo - Multitasken is goed voor u - Delen? gebruik #eHealth en #icthealth

Wetenschappers ontwikkelen rudimentaire vorm van gedachtenlezen

Wetenschappers van de Universiteit van Washington zijn er in geslaagd om mensen elkaars gedachten te laten lezen via een internetverbinding. Met hulp van een EEG en een magneet om de signalen te verzenden, lukte het om het spelletje twenty questions te spelen, waarbij je er door Ja/Nee-vragen te stellen achter moet komen waar de ander aan denkt. "Is het zwart?" Het lastige is dat de proefpersonen nu nog moeten leren om iets te interpreteren dat ze met hun hersenen 'zien'. "En dat is iets dat ze nooit eerder hebben gezien!" verklaart Chantel Prat, associate professor of psychology tegenover NBC News. En toch moeten ze vaststellen of het Ja of Nee is. Daarom werkt de techniek nu nog niet feilloos. Toch zijn de resultaten opmerkelijk. Waar de controlegroep slechts in 18% van de gevallen goed scoorde, haalden de proefpersonen een score van 72% goed. De wetenschappers hebben over het onderzoek een artikel gepubliceerd in PlosOne.

Robot helpt bij kankerbehandeling

Aan de Zweedse Universiteit van Uppsala hebben wetenschappers een robot ontwikkeld die helpt bij het bepalen van de optimale medicatie bij kanker. Kanker wordt vaak behandeld door medicijnen te combineren. Maar medicijnen die op zichzelf goed werken, kunnen in combinatie met andere medicijnen minder effectief zijn. De robot onderzoekt welke combinaties optimaal werken. "De robot plant en voert experimenten uit met verschillende stoffen en trekt daar vervolgens zijn eigen conclusies uit. Het idee is om de verschillende combinaties van stoffen geleidelijk te verfijnen zodat ze de kankercellen doden zonder de gezonde cellen te beschadigen," licht Dr Claes Andersson toe. Andersson is een van de wetenschappers die meedoet aan het project. Het systeem wordt in aantal andere laboratoria in de wereld gebruikt. Het bijzondere van dit project is dat de robot naast de effectiviteit ook rekening houdt met bijwerkingen.  Over het onderzoek is een - gratis te lezen - artikel gepubliceerd in Nature's Scientfic Reports.

Multitasken - we kunnen het niet, maar het heeft voordelen

De mens is niet gemaakt om te multitasken. Autorijden en bellen... huiswerk maken en chatten... vergaderen en WhatsAppen... Misschien heeft u het zelf weleens gedaan of kent u mensen die zulke dingen doen. De algemene ervaring is dat minstens een van beide taken minder goed gaat. Maar het is niet alleen kommer en kwel voor de multitasker. Uit onderzoek van de Universiteit van Florida blijkt dat multitasking ook voordelen kan hebben. Vanuit de basisgedachte dat een van beide taken minder goed gaat, hebben de onderzoekers bekeken of dat effect wordt versterkt als je geest sterk achteruit is gegaan. Daarom hebben ze Parkinsonpatiënten en gezonde mensen complexe taken laten uitvoeren, terwijl ze op een hometrainer fietsten. De verrassende conclusie: beide groepen voeren én de taken beter uit én fietsen sneller. Dit effect is het grootst als de taken relatief eenvoudig zijn. In deze grafiek staan de zwarte bolletjes voor de gezonde mensen en de witte vierkantjes voor de Parkinsonpatiënten.  Er valt best wat af te dingen op de conclusies van het onderzoek. En u wilt het wellicht niet aan uw pubers laten lezen. Maar misschien is het tijd om uw bureaustoel door een hometrainer te vervangen...
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!