Geografische Informatiesystemen (GIS) maken plaatjes met informatieve statistische gegevens uit meerdere bronnen op locaties in de regio. Hierop kun je zien hoe het bijvoorbeeld met een aantal items op het gebied van Gezondheid, Leefstijl en Welzijn in de wijk, stad of landelijk gaat. Je kunt dan spreken van een GGIS met de extra G van gezondheid. Een GGIS toont de verzamelde gezondheidsinformatie op kaartjes en plattegronden als duidelijke grafieken of kleine presentaties / animaties.
Een eenvoudiger presentatievorm is de zogenaamde mash-up: het stapelen van gegevens op een bepaalde straat, buurt of plaats. Je kunt GGIS gebruiken voor totale wijken en steden maar ook op straat- en postcodeniveau.De respondenten voor de data-entry zijn de bewoners zelfs, professionals, gemeente en sleutelfiguren. Als deze respondenten regelmatig gegevens invoeren blijft de GGIS actueel en geeft meteen feedback. Behalve aan personen kan je het GGIS natuurlijk ook (mede) aan de sensoren van de smart digital city koppelen.
Over een periode en realtime
GGIS systemen werken zowel in de tijd als realtime. Je kunt op elk moment maar ook over langere perioden zien hoe het staat met bepaalde gezondheidsparameters, leefbaarheid, welzijn, milieu, mobiliteit en, veiligheid.Het zichtbaar maken betekent zowel ervaren wàt er gebeurt en waar het zich afspeelt, als het hoe zo nodig te interveniëren. In feite interactief grafisch wijkbeheer. ESRI software spreekt in deze van Building Healthy Communities.
Wijkfoto’s
Een GGIS past prima in de gezonde-wijkfoto’s en profielen die GGD-en en gemeenten op basis van verzamelde GLW-gegevens, tegenwoordig steeds meer op basis van Big Data aan de bewoners aanbieden. Vervolgens gaan de burgers en professionals samen brainstormen, prioriteren en aan de slag met interventies.Voor 70-80% kunnen de bewoners met faciliteiten van de gemeente zelf. Op eigen kracht en volop in interactie met de eigen woon & leefomgeving!. In 20-30% is meer professionele ondersteuning nodig.
Een ander aardig voorbeeld is het zichtbaar maken van e-mental healthcare in de wijk met Minddistrict. Lees de emoties, stemming, spanningen en het gevoel uit met handige grafische plaatjes uit een app op de smartphone. Dit online begeleid door een GGZ-medewerker. De voortgang is direct zichtbaar.
Ook voor ziekenhuizen en huisartsenpraktijken
Behalve voor healthy communities in de smart city leveren GIS-systemen waardevolle informatie op voor ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Wat mankeren en waar wonen deze patiënten? Zijn er omgevingsfactoren aan te wijzen voor het ontstaan van ziekten? En hoe zit het met de verdeling naar leeftijd, geslacht en SES?Heel geschikt voor eigen onderzoek en groepspreventie of -curatie.
Hoe werkt het GGIS?
Het concept achter GGIS is het verwerken van community assets in geografische kaartje met interessante punten (De Points Of Interest, POIs). De data-invoer met relevante assets (determinanten) verloopt via sensoren, verzamelende apps en respondenten. De software het GIS, voert volgens de gegeven opdrachten en vraagstelling de analyses en rapportages uit. Zoals gezegd bestaan de rapportages uit attractieve en beeldende grafische presentaties met figuren en getallen op de onderliggende kaartjes of plattegronden (mapping).Achter het G(G)IS staat doorgaans een (open) gebruikersplatform. Dit voorziet in de dashboarding, gebruiksvriendelijke apps voor het verzamelen van data, uitwisseling met andere gelijksoortige platforms en tools voor crowd sourcing. Veelal zijn er voor veel gestelde onderzoeksvragen al kant-en-klare oplossingen
De redactie hoort graag van G(G)IS-toepassingen voor gezonde wijken, steden en het screenen voor ziekenhuizen en huisartsenpraktijken via redactie@icthealth.nl