Health apps leiden soms tot verergering klachten - onderzoek

wo 10 mei 2017 - 13:14
Nieuws

Het gebruik van health apps ter bevordering van de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid kan zeker toegevoegde waarde hebben, maar lang niet alle apps bieden dezelfde kwaliteit. Volgens onderzoekers van de University of Sydney kunnen sommige health apps zelfs het tegenovergestelde bereiken. Om die reden pleitten de onderzoekers dan ook voor een betere regulering van health apps, zeker nu het aanbod alleen maar toeneemt.

Hoeveel health apps er momenteel in app stores worden aangeboden, is onbekend, maar de aantallen lopen inmiddels in de honderdduizenden. Voor consumenten wordt het dan ook steeds lastiger om de juiste app te vinden die aansluit bij de persoonlijke behoeften. Bij veel apps ontbreken cruciale zaken zoals het feit dat slechts een klein aantal apps de nodige tests doorloopt voordat deze wordt aangeboden en het ontbreken van wetenschappelijke gronden.

Maar ook de apps die door de University of Sydney als ‘best of the best’ werden bestempeld, vaak apps van gerenommeerde bedrijven, voldeden lang niet aan alle eisen. Met name op het gebied van privacy werd nog het nodige op aangemerkt. En zelfs wanneer er een duidelijk privacy-beleid was geformuleerd, was het onduidelijk of de developer zelf over medische expertise beschikte of dat de app was gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Keerzijde van health apps

De onderzoekers ondervonden ook de keerzijde van health apps. In sommige gevallen werden alledaagse klachten, zoals stress en slaapproblemen, die vaak ontstaan gedurende kortere periodes en met een specifieke aanleiding, bestempeld als voorbode op een mental aandoening. Ook zouden mindfulness-apps angstklachten kunnen verergeren doordat gebruikers dagelijks aan een app hun gemoedstoestand moeten rapporteren, iets wat bij sommige patiënten juist tot meer zorgen en stress leidt.

De onstuimige groei van het aantal health-apps roept steeds meer de vraag op in hoeverre deze apps zouden moeten worden gereguleerd. Onlangs klaagde de staat New York nog met succes drie ontwikkelaars aan die met hun apps gebruikers zouden hebben misleid en bovendien weinig zorgvuldig met medische data zijn omgegaan. Het ging om de apps Runtastic van Adidas, MIT Media Lab's spinoff Cardiio, en "My Baby's Beat" van Matis.