Er zit een duidelijke samenhang tussen sport, voeding en gezondheid. Wat die samenhang is, blijkt vaak nog niet geheel duidelijk te zijn. Reden voor het opzetten van het innovatieloket voor voeding en bewegen van innovatieplatform Eat2Move in Wageningen.
Bedrijven die producten of diensten ontwikkelen voor sporters en patiënten krijgen via het loket toegang tot topexpertise vanuit het netwerk van Eat2Move. Gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland opende het innovatieloket op 28 oktober 2016.Eat2Move werkt aan optimale voeding voor de bevordering van prestatie en herstel in (top)sport en zorg. De rol van voeding blijkt steeds belangrijker te zijn, zowel voor sporters als voor patiënten. Optimale voeding bevordert bijvoorbeeld het herstel na een operatie of na een intensieve sportinspanning. Vooral eiwitten en micronutriënten zijn essentieel voor een optimale spierfunctie en herstel na inspanning.
Proeftuin van Europa
Het nieuwe innovatieloket bundelt kennis op het gebied van voeding, sport en zorg en stelt deze beschikbaar voor bedrijven en zorginstellingen. Denk hierbij aan geavanceerde meetapparatuur, assessmentmethoden of contact met experts. Het loket is verbonden aan de Wageningen University & Research. Met de geboden kennis kunnen bedrijven weer nieuwe diensten en producten ontwikkelen.Scheffer stelde tijdens de opening dat Wageningen de proeftuin in Europa is voor innovaties in voeding, sport en gezondheid. Multinationals, mkb’ers en startups kunnen bij het innovatieloket terecht om kennis toe te passen in producten. Zo maken we samen werk van innovatie in Gelderland.'
Eat2Move begon in 2014 als initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. In Eat2Move werken samen: Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Sportcentrum Papendal, NIZO food research en FrieslandCampina. De provincie Gelderland neemt de helft van de financiering voor haar rekening.