Innovatieve zorgoplossingen zoeken tijdens Dutch Hacking Health

do 18 mei 2017 - 13:07
Nieuws

Op vijf plekken in Nederland vindt van 19 tot 21 mei het Dutch Hacking Health plaats. Multidisciplinaire teams focussen zich drie dagen lang op het vinden van innovatieve oplossingen voor de gezondheidssector. Aan het eind van het weekend kiest een deskundige jury een winnend team.

Hacking Health bestaat sinds 2012 en doet van 19 tot 21 mei Nederland aan met. In verschillende steden in Nederland komen programmeurs, ontwerpers, creatievelingen, zorgprofessionals, mantelzorgers, patiënten en ondernemers samen. Al samenwerkend moeten zij komen tot innovatieve oplossingen voor gezondheid en zorg. Het initiatief is georganiseerd door vijf universitaire medische centra, LUMC, Maastricht UMC+, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht, en één technische universiteit, TU Delft.

Over heel Nederland

In Nederland zullen in Leiden, Maastricht, Groningen, Nijmegen en Utrecht hackathons plaatsvinden. Elke stad heeft een eigen programma gedurende tweeëneenhalve dag. Aan het einde van het weekend presenteren de teams het resultaat en worden de winnaars door een multidisciplinaire en deskundige jury gekozen. In de jury zal ook een patiënt plaatsnemen. Het winnende team krijgt op meerdere podia van Startup Fest Europe de mogelijkheid om hun idee te pitchen. Ook zullen zij ondersteuning ontvangen hun idee verder uit te werken. Het partnernetwerk van Hacking Health, bestaande uit technologie- en gezondheidsbedrijven, heeft hierbij een belangrijke rol.

Wereldwijd fenomeen

De hackathons van Hacking Health ontstonden in Canada. Inmiddels zijn zij wereldwijd uitgerold, in 28 verschillende steden. Gedurende deze hackathons zoeken multidisciplinaire teams in korte tijd naar innovatieve oplossingen voor gezondheidsproblemen. De problemen in de gezondheidszorg worden steeds complexer. De multidisciplinaire teams zorgen ervoor dat ook mensen buiten de gezondheidssector zich over deze problemen buigen. Dit zorgt voor een frisse blik en meer creatieve oplossingen. Patiënten spelen hierbij een actieve rol, waardoor alle stakeholders aan bod komen.

Succesvol Hacking Health

Hacking Health kent al diverse succesverhalen. Zo is MediAlpha momenteel bezig met het draaien van een pilot, waarin patiënten simpeler en sneller toegang krijgen tot bloedtesten. Eyeware zorgt ervoor dat verlamde patiënten een computer kunnen gebruiken dankzij oog- en gezichtsbewegingen. CarePRN is een online marktplaats voor de thuiszorg. Familieleden van patiënten kunnen hier zoeken naar geschikte verzorgers. Verzorgers kunnen via CarePRN werk vinden, wat administratieve rompslomp verminderd.

###Hackinghealth###
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!