Eigenlijk verkeren tal van zorginstellingen en gebouwen nog in het stenen tijdperk wat betreft hun infra-/netwerkstructuur, communicatie, flexibiliteit en hospitality. Althans, als je dit vergelijkt met wat er op de onlangs in de RAI gehouden vakbeurs Integrated Services Europe (ISE) 2019 allemaal te zien was. Het is hoog tijd voor smart buildings, Unified Communications (UC), audiovisuele netwerkintegratie en slimme, maakbare werkomgevingen.
Eigenlijk zou we een dergelijke achterstand niet moeten willen of toestaan voor zowel de zorgklanten als –verleners. Maar de combinatie van ICT en health blijkt in de dagelijkse praktijk toch nog te vaak minder voortvarend te verlopen dan gedacht.
Alles draait om beleving
Een belangrijke trend in de audiovisuele en communicatie-industrie is interactief beleven. Als we iets zelf beleven, begrijpen en onthouden we het beter. Daarom worden onderdompelende (immersive) technieken voor het brengen van informatie, reclame en vermaak gezien als de tool of the trade.
Beelden projecteren op allerlei oppervlakten en objecten. Soundenginering waarbij het ruimtelijk geluid precies aan de locatie van de weergavebron gekoppeld wordt, Virtual Augmented en Mixed Reality. Al deze technieken dragen bij aan een betere beleving en meer begrip.
Luisterhulpen en vertaalapps zorgen dat iedereen het gesproken woord op de juiste wijze en in de eigen taal ontvangt. Overal zijn draadloze toegangspunten en het delen of distribueren van content naar allerlei verschillende media en formaten verloopt vrijwel geheel automatisch en kunstmatig intelligent.
Wat betekent die beleving voor health?
Beleving heeft effect op allerlei terreinen. Bijvoorbeeld, realistisch onderwijs op elke gewenste locatie en in de daar gevoerde taal. Het in VR/AR/MR kunnen oefenen op de eigen werkplek. De ontvangers van zorg laten beleven wat het aanbod met hun doet en welke invloed zij daar zelf op hebben. Hierdoor nemen engagement en het vermogen tot het nemen van de eigen regie toe.
Een ander voorbeeld is AI-visualisatie voor beleidsmakers en ontwikkelaars. Zij treden zo echt in contact met de materie en methoden die de film Minority Report ver voorbijgaan.
Slimme gebouwen en steden
Smart bij stenen betekent huizen en gebouwen die de aanwezigen herkennen en vervolgens bij hun werkzaamheden en/of behoeften faciliteren. Hospitality voor het optimaliseren van de zorg- en werkbehoeften staan voorop. Bovendien staat bij smart buildings & home de mens centraal en is de ICT ondersteunend, inspirerend en engagerend.
Het opleggen van vaste formats en systeemconfiguraties raakt net als de beruchte eilandvorming in de taboesfeer. Na het Bring Your Own Device (BYID) volgt het Do It Yourself (DOIY), het zonder de systeembeheerder aanpassen van de werk- en zorgomgeving. Flexibiliteit is daarbij een must.
Een interessante slogan in deze is: flexibiliteit is de nieuwe vorm van duurzaamheid.
Flexgoed doet twee dingen:
1. De ruimten zijn snel naar de behoeften van de aanwezigen te configureren.
2. Gebouwen gaan 30 jaar of langer mee omdat hun functies niet vastliggen.
Zo kun je bijvoorbeeld een publieke ontvangstruimte snel veranderen in een auditorium of vergaderruimte. Een paar toetsaanslagen op een voorgeprogrammeerd muurpanel of via een app op je smartphone volstaan.
Geïntegreerde netwerken
Traditionele vormen van netwerken voor domotica en ICT doen alleen hun eigen ding. Bijvoorbeeld het beheer van energie, licht, binnenklimaat en temperatuur of het gebruik van zakelijke programma’s en databestanden. Daar komen nu razendsnel de integratie van audiovisuele communicatie en het Internet of Things bij.
En dat houdt niet op bij de eigen stenen muren; de hele wijk, stad en smart buildings van partners hangen inmiddels ook aan dit netwerk. Dat geeft een veel bredere betekenis aan integrated services. De AVG krijgt daar mogelijk nachtmerries van, maar de gebruikers die optimale zorg op maat willen bieden en overal over de juiste data willen beschikken, spinnen er juist garen bij.
Een paar nieuwe begrippen
Smart building management met behulp van op de mens gerichte AI-algoritmen. Geen utopie, maar al realiteit, waarbij de technologie bijvoorbeeld zorgt voor het sturen van een opdracht aan de installateur. Smart carehomes en -cities? De infrastructuur en apparaten zijn er al. Rest nog de implementatie door u, beste lezer.
Vision Exchange per Unified Communication en Massive Open Online Cursussen (MOOC) faciliteert online trainingen en verzorgt live streaming webcasting binnen het slimme gebouw.
Kunstmatige intelligentie en personalisatie zullen huizen steeds slimmer maken. AI en hospitality zijn de moderne drijfveren voor het integreren en accepteren van domotica in de samenleving. Slimme gebouwen moeten uitgaan van de mens, dus ontwerpen zoals de bewoners dat graag zien. De techniek bedient de mens en niet omgekeerd.
Resilient cities
Cruciaal voor de gezondheid en het welbevinden van mensen in een smart city zijn een stabiele economische ontwikkeling, volledige openbare veiligheid, een betrouwbare infrastructuur en duurzame en betaalbare woningen cruciaal.
Deze factoren bieden de veerkracht die noodzakelijk is om de wereldwijde bevolkingsgroei en verdere verstedelijking aan te kunnen. Daarom hebben stedelijke gebieden meer door ICT ondersteunde veerkracht (resilient) nodig om hen te beschermen tegen de fysieke, sociale en economische uitdagingen van de 21e eeuw. Dat zijn het veiligstellen van de energievoorziening, infrastructuur, mobiliteit, veiligheid, waterbeheer en intelligente transportnetwerken.
Unified communication (UC) en collaboration
Al jaren zijn beeldvergaderen en samenwerking via digitaal elektronisch verbonden groepen een hot item. Dit zowel in de conferencingroom en huddleroom in de smart building als bij de thuiswerker en in de connected car. Behalve het snel zonder veel kosten (geen reistijd en verblijf) opzetten van e-meetings speelt ook het groene aspect steeds belangrijkere rol.
Ook is een trend zichtbaar van terugkeer naar de rich office. De UC-conferentieruimtes en huddlerooms moeten meer het gevoel geven van optimale communicatie, het onder collega’s zijn (ook virtueel) en het gebruik kunnen maken van de al eerdere besproken belevings- en immersive audiovisuele technieken.
De smartphone is snel op weg om het standaard UC-tool te worden vanwege de kwaliteit van de audiovisuele verbindingen en de mogelijkheid een groot aantal participanten gelijktijdig te laten deelnemen. Ook is de smartphone vrijwel overal inzetbaar voor UC.
De hospitality heet bij UC: microservers. Via apps en aanvullende elektronica bieden de providers videoconferencing en collaboration/groepwerk op maat. Groupwork via IP-netwerken of the cloud is schering en inslag. De standaardisering van UC-conferentiekamers en hun inrichting is een booming markt aan het worden voor de IT-industrie. En ook hier doet AR zijn intrede.
Kortom, laat het stenen tijdperk zo snel mogelijk achter je. Gebruik de nieuwe mogelijkheden van slimme geïntegreerde systemen voor slimme gebouwen en de juiste hospitality en zorg op locatie.