Kees Donkervoort, KPN: ‘Betrek leveranciers bij opschaling e-health’

ma 27 augustus 2018 - 09:44
kees-Donkervoort-KPN-2
Digitalisering
Nieuws

Technologieleveranciers moeten meer betrokken worden bij projecten en programma’s voor het opschalen van e-health en andere digitale zorgtoepassingen. Dat stelt Kees Donkervoort, directeur van KPN health, in een interview in vakblad ICT&health. Nu worden volgens voormalige MCL-bestuurder Donkervoort de kennis van aanbieders zoals KPN, Philips, ChipSoft of Vital10 te beperkt gebruikt.

Volgens Donkervoort is de eerste fase van de digitalisering grotendeels met succes afgesloten: het invoeren van het Elektronisch Patienten Dossier (EPD), evenals vergelijkbare systemen bij apothekers (AIS) en huisartsen (HIS). Een gigantische en zeer complexe operatie voor elk ziekenhuis en elke zorginstelling met een enorme impact, stelt Donkervoort uit ervaring. Op basis hiervan kan nu de uitrol beginnen van e-health en digitale toepassingen beginnen die (mede) leunen op digitale dossiers zoals EPD’s.

Vertrouwen in opschaling e-health

Donkervoort heeft veel vertrouwen in de opschaling van e-health en andere digitale toepassingen in de tweede fase die nu aanbreekt. “Zeker zie je dat het bij eerste pilots zoals COPD InBeeld bij het Slingeland Ziekenhuislang geduurd heeft voordat het de pilotfase uit was. Maar inmiddels is er veel meer gedigitaliseerd. Daarnaast is e-health als concept veel meer geaccepteerd. Er zijn volop initiatieven zoals MedMij en Registratie aan de bron die voor een goed raamwerk zorgen.” Wel zouden technologieleveranciers zoals KPN, Philips, ChipSoft of Vital10 meer betrokken kunnen worden bij dergelijke projecten en programma’s. “Binnen het Informatieberaad Zorg praten nu vooral stakeholders uit de zorgsector zelf. Maar waarom de industrie er niet bij betrekken? Ik denk dat een andere insteek kan helpen om veel van dit soort initiatieven te versnellen. Zo zijn er op het gebied van authenticatie bij MedMij nog wel wat slagen te maken. Laat ons daar actiever over meedenken.”

Complexiteit uitwisseling gegevens

Donkervoort, sinds 2017 directeur van KPN Health, wijst bij zijn pleidooi voor meer betrokkenheid onder meer op de complexiteit van uitwisseling van gegevens. “Elk ziekenhuis heeft opnieuw het wiel moeten uitvinden bij het invoeren van een EPD. Dat is een enorme transformatie. Een aanbieder als KPN heeft veel ervaring op het gebied van connectiviteit, beveiliging en werkplekomgevingen. Met platforms zoals e-Zorg bieden wij voor alle huisartsen en de meeste ziekenhuizen en apothekers al beveiligde communicatie en gegevensuitwisseling aan. ChipSoft en Philips hebben ook weer hun eigen expertise. Betrek dat soort partijen er meer bij en ik denk dat standaardisatie en opschaling nog sneller kan gaan.” Dergelijke standaardisatie is volgens Donkervoort ook nodig om er voor te zorgen dat zorgverleners ongeacht het soort toepassing die ze gebruiken, medische informatie kunnen uitwisselen of kunnen overleggen. “Er zijn steeds meer van dat soort initiatieven. Video-overleg vanuit een EPD bijvoorbeeld via E-Zorg. Er zijn internationale standaarden. Maar het is nog te beperkt. Wanneer een apotheker nu stopt met E-Zorg, dan moet hij alle systemen gaan ontvlechten en opnieuw gaan koppelen. Ook dat beperkt de opschaling waar Erik Gerritsen als secretaris-generaal van VWS al jaren voor pleit.”

‘Zorgmodel moet om’

Donkervoort wil de rol van KPN in dit geheel niet groter maken dan dat die is. “Met onze producten en diensten helpen we bij het faciliteren van de transformatie in de zorg. Maar uiteindelijk is dat ondersteunend. Het zorgmodel moet om, zorgaanbieders en zorgverleners moeten hier in geholpen worden mee te gaan, patiënten moeten de mogelijkheid krijgen om meer grip op hun gezondheid te krijgen.” Het interview met Kees Donkervoort verschijnt eind augustus in ICT&health 4 en is nu al voor online abonnees te lezen. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!