Kort zorgnieuws: Onveilige mondmaskers; Bereikbare e-health; Zorgtech in VVT, en meer

vr 24 september 2021 - 14:55
Nieuws-overzicht-0304
Innovatie
Nieuws

Iedere week ontvangt de redactie van ICT&health een groot aantal persberichten en potentiële nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt om er een apart, volledig artikel van te maken. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in dit wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een methode om onveilige mondmaskers te ontmaskeren, een whitepaper over het voor iedereen bereikbaar maken van e-health toepassingen en de opleiding van ambassadeurs voor zorgtechnologie in de VVT-zorg.

Verder ook aandacht voor de NEN7510 certificering van het IJsselland ziekenhuis en de NTD Innovation prize voor de verdere ontwikkeling van de Schistoscope door onder andere onderzoekers van het LUMC.

Onveilige mondmaskers ontmaskerd

Onderzoekers van de TU Delft hebben een testmethode ontwikkeld om te controleren of geïmporteerde mondmaskers aan de juiste veiligheidseisen voldeden. Die test bleek meer dan nodig. Onderzoek in negentien ziekenhuizen wees uit dat slechts een derde van de 140 miljoen geteste mondmaskers veilig genoeg was.

De PFE-test, zoals de ontwikkelde methode genoemd wordt, bleek al snel na de ontwikkeling ervan, in maart 2020, zeer waardevol. Inmiddels is deze PFE-test door zijn eigen succes de onbedoelde standaard geworden voor het testen van mondmaksers.

E-health voor iedereen

De meerwaarde van e-health toepassingen is al meerdere keren bewezen. Ze helpen mensen gezond te worden en te blijven en dragen ertoe bij dat de gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijft. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat deze toepassingen voor iedereen toegankelijk zijn. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of met beperkte gezondheids- en digitale vaardigheden.

Pharos schreef een gratis te downloaden whitepaper over wat daarvoor nodig is. Daarvoor gingen zij het gesprek aan met arlies Kamp (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Nico van Meeteren (Topsector Life Sciences) en Cynthia Hallensleben (Nationaal eHealth Living Lab).

Ambassadeurs zorgtechnologie

In de regio Utrecht worden momenteel een aantal ambassadeurs voor zorgtechnologie in de VVT-zorg opgeleid. Dat gebeurt door zorgprofessionals in de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Deze zorgambassadeurs gaan een aantal uren per week collega's inspireren voor en begeleiden bij het gebruik van zorgtechnologie.

Naast een 2-daagse training krijgen de zorgambassadeurs een jaar lang begeleiding in onder meer regionale kennisdeling en intervisies. In totaal zullen 60 professionals de rol van ambassadeur gaan vervullen. De training is een initiatief van Utrechtzorg, de regionale arbeidsmarktorganisatie voor de regio Utrecht, Amersfoort en Gooi&Vechtstreek. Zorgkantoor Zilveren Kruis heeft ontwikkelgelden beschikbaar gesteld.

IJsselland ontvangt NEN7510 certificaat

Het IJsselland Ziekenhuis is toegetreden tot de gecertificeerde instellingen op het gebied van informatiebeveiliging in de zorg. Het behalen van het NEN7510 certificaat betekent dat het ziekenhuis aantoonbaar zorgvuldig met informatie om gaat. Tot nu toe hebben vooral academische ziekenhuizen en ICT bedrijven dit certificaat gehaald. Het IJsselland Ziekenhuis is een van de eerste regionale ziekenhuizen die NEN7510 gecertificeerd is.

"We zijn heel trots op het behaalde resultaat, waaraan hard is gewerkt. Door het behalen van dit certificaat tonen we aan dat we voldoen aan de voor zorginstellingen wettelijke verplichte NEN7510-norm. Dit betekent dat uw gegevens bij ons zo goed mogelijk in veilige handen zijn, dat vinden we heel belangrijk", zegt Albert van Wijk, bestuurder IJsselland Ziekenhuis.

NTD Innovation prize voor LUMC

Het INSPiRED project, waaraan het LUMC, TU Delft en de universiteiten van Ibadan en Lagos werken, heeft de Neglected Tropical Disease Innovation Prize (NTD) gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 dollar verbonden. Daarmee kunnen de onderzoekers hun nieuwe diagnostische tool voor schistosoma verder ontwikkelen.

De tool is bedoeld voor versnelling van de diagnose van Schistosomiasis, een ziekte die een groot probleem is voor de gezondheid van mens en dier. Het instrument, de Schistoscope, combineert technische optica en gespecialiseerde algoritmen om een geïntegreerd, draagbaar en betrouwbaar optisch diagnostisch systeem te realiseren.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!