Kunst moet isolatie door digitalisering doorbreken

di 26 november 2019 - 08:00
Barbara
Digitalisering
Nieuws

Door de toenemende digitalisering van de samenleving en de toenemende individualisatie in de maatschappij, voelen zowel steeds meer patienten als professionals zich geisoleerd. Reden voor de oprichting eerder deze maand van de stichting Genees-Kunst. De stichting is ook aanwezig tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020 op 27 januari in het Afas Circustheater te Scheveningen.

Doel van stichting Genees-Kunst is om door middel van kunst in allerlei vormen de isolatie te doorbreken. Isolatie kan letterlijk worden opgevat, bijvoorbeeld als patiënten langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar vooral figuurlijk. Zo kan ziekte mensen isoleren van hun sociale leven, van hun rol in het arbeidsproces en van hun identiteit.

Innovatie draagt bij aan gezondheid

Met een danspresentatie van ballerina Barbara d'Agostino tijdens de ICT&health openingsmanifestatie op 27 januari 2020 wil de stichting duidelijk maken dat innovatie - waaronder e-health - kan bijdragen aan positieve gezondheid volgens het model van Machteld Huber. In deze moderne definitie van gezondheid gaat goede zorg verder dan uitsluitend het genezen/beheersen van ziekte, maar richt het zich ook op het welbevinden van patiënten, op het kunnen functioneren in verbinding met de maatschappij.

Het creëren van een bewustzijn dat menselijke emoties en gevoelens van wezenlijk belang zijn tijdens een behandeling staat daarbij centraal. Kunst, zoals bijvoorbeeld dans, kan volgens de stichting deze elementen bloot leggen en de kwetsbaarheid van de patiënt tonen tijdens zijn behandeling. Kunst fungeert dan als een communicatievorm waarbij er, voorbij verbale communicatie, verbinding wordt gelegd met de omgeving.

In de moderne definitie van gezondheid gaat goede zorg verder dan uitsluitend het genezen/beheersen van ziekte

Zorgverleners hebben een zeer sterke intrinsieke motivatie voor hun vak. Zij werken in de zorg, omdat ze anderen willen helpen. Helaas ervaren zij vaak dat de digitalisering hun belemmert in hun contact met de patiënt. De computer lijkt tussen hun en de patient in te staan. Ook virtuele zorg roept regelmatig beelden op van 'koude' zorg, terwijl de zorg juist warm en menselijk hoort te zijn. De kracht van e-health is echter dat deze innovatieve ontwikkelingen op technisch gebied een aanvulling zijn op de zorgverlener, waardoor deze zich nog meer kan focussen op de warme kant van de zorg.

Genees-Kunst: noodzaak van verbeelding

Op 18 november is in het Stedelijk Museum Amsterdam de stichting Genees-Kunst gelanceerd. Tijdens de bijeenkomst legde oprichter Dr. Fenna Heyning uit wat de noodzaak is van verbeelding bij patiënten in quarantaine en isolatie. Dr. Heyning (ook directeur STZ-ziekenhuizen en lid van de ICT&health Redactieraad) vertelde dat zij als hematoloog van dichtbij heeft meegemaakt dat verbeelding de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Vertegenwoordigers van ziekenhuizen, culturele organisaties, kunstminnaars, artsen en ook vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie lieten bij de oprichtingsbijeenkomst zien dat de doelstellingen breed worden gedragen. Dr. Heyning deed nog een oproep aan mensen die sympathiseren met de doelstelling van de stichting om hun kennis, kennissen en middelen ter beschikking te stellen om de stichting te versterken, te vergroten maar bovenal om patiënten te helpen om weer perspectief te hebben.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!